Budowa IDX Pro + VDI

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
resoto
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 214
Rejestracja: 28 mar 2016, o 10:11
Województwo: Lubelskie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: resoto » 1 sty 2017, o 22:17

Posiada ktoś może kod źródłowy ( nie wsad w formacie.hex) do VDI opartego na PIC16F88 ? Przeszukałem cały geotech i MD4,nie znalazłem :/
Otóż planuję przerobić kod,tak aby zamiast wyświetlacza 2x16 wykorzystać podwójny wyświetlacz siedmiosegmentowy :)
Pozdrawiam :)
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 337
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: rkobra » 1 sty 2017, o 22:32

A może by tak HEX do Asm i wtedy coś pokombinować ?
http://www.hagi-online.org/picmicro/picdisasm.html
resoto
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 214
Rejestracja: 28 mar 2016, o 10:11
Województwo: Lubelskie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: resoto » 1 sty 2017, o 22:40

Niestety :/ Wywala mi błędy no i kod jest nie taki jak powinien :/
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: jawaldi » 2 sty 2017, o 12:18

resoto pisze:Posiada ktoś może kod źródłowy ( nie wsad w formacie.hex) do VDI opartego na PIC16F88 ? Przeszukałem cały geotech i MD4,nie znalazłem :/
Otóż planuję przerobić kod,tak aby zamiast wyświetlacza 2x16 wykorzystać podwójny wyświetlacz siedmiosegmentowy :)
Pozdrawiam :)
No to gratuluje :spoko:
Będziesz jako jedyny na świecie który będzie potrafił przerabiać dowolnie kod źródłowy, jak ci się uda napisz nawiążemy współprace .
Powodzenia
Masz prosty kod na wyświetlacz możesz wskazać gdzie jest w BIN zapis o konfiguracji wyświetlacza ?
kod w bascom
'Generator impulsów o regulowanej częstotliwości
'$sim
$hwstack = 128
$swstack = 128
$framesize = 128
$crystal = 16000000
$regfile = "M32def.dat"
$baud = 19200
Config Lcd = 20 * 4
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.5 , Db5 = Portb.4 , Db6 = Portb.3 , Db7 = Portb.2 , E = Portb.6 , Rs = Portb.7
Cls
Cursor Off Noblink
Config Timer1 = Timer , Prescale = 256 , Clear Timer = 1 , Compare A = Toggle
Start Timer1
On Oc1a Zmien_stan
Bin
”* • • • • • • ”ô• • • • • • • • • • • • • ŹĺŤżŔîčďN.ˆŕŽż×ŕöŕ_.îď÷ŕ ć°ŕ¨•„·.‡„żˆá™'˝‘˝ˆ'Ť“1—é÷ƒă‰ą€ŕ€˝ˆáŠą”of$”ZŚŕ”˝Ťš€äŹ˝ŚŕŽ˝ŚŕŽ˝‰ŕťă˘ć°ŕŤ“ś“x”‰·„`‰ż€ŕŕť˝Ś˝˘ć°ŕŤ‘ś‘›˝Š˝‰·€a‰ż¸˜ą˜§š¦šĄšŤš”Zěëöŕ”Q”Xčěöŕ”QŹçŕ”i î¶ŕâćđŕ””IŹëŕ”i î¶ŕęäđŕ””I”+ ć°ŕŤ“ˆ'Ś“ ć°ŕ
‘‘ 0Pŕô”ş ŕíöŕ”; î¶ŕŕćđŕ””3”B ć°ŕ
‘‘ 3Pŕđ”Ę Šŕŕ›˝Š˝”ř  ć°ŕ
‘‘3Pŕđ”Ú €âžä›˝Š˝”ř  ć°ŕ
‘‘7Pŕđ”ę …łä‰'…»”ř  ć°ŕ
‘‘7Pŕđ”ř …łč‰'…» ć°ŕ
‘‘3Pŕđ”(Şä°ŕ
‘‘DćPŕ á°ŕŤ‘ś‘›˝Š˝ŕîöŕ”;”B î¶ŕęäđŕ””3”Bŕîöŕ”;”B”V ć°ŕ
‘‘3Pŕđ”VŞä°ŕ
‘‘DćPŕ á°ŕŤ‘ś‘›˝Š˝ŕîöŕ”;”B î¶ŕęäđŕ””3”Bŕîöŕ”;”B '¦ă°ŕŚ‘€űôŕAŕ𔤪ä°ŕ
‘‘DćPŕ á°ŕŤ‘ś‘›˝Š˝”Bčîöŕ”; î¶ŕâćđŕ””3”Bčďöŕ”; î¶ŕęäđŕ””3”Bčŕ÷ŕ”; î¶ŕŕćđŕ””3”B”Bâá÷ŕ”;”B '¦ă°ŕŚ‘űôŕAŕđ”ňŞä°ŕ
‘‘DćPŕ á°ŕŤ‘ś‘›˝Š˝”Bčîöŕ”; î¶ŕâćđŕ””3”Bčďöŕ”; î¶ŕęäđŕ””3”Bčŕ÷ŕ”; î¶ŕŕćđŕ””3”B”Bâá÷ŕ”;”B”ƒ ’’/’?’O’_’’Ż’ż’““/“?“O“_“o““Ź“ź“Ż“ż“Ď“ß“ď“˙“Ź·Ź“Ź‘Źż˙‘ď‘ß‘Ď‘ż‘Ż‘ź‘Ź‘‘o‘_‘O‘?‘/‘‘‘żŻ_O?/•ˆ'_›• Ŕ_›ţĎŚ±• î¶ŕŤ‘ˆ#đĐűĎ•”ó€-đĐúĎ•ŤŕĐŠŕ]›ţĎŚą• î¶ŕŤ‘ˆ#đhĐűĎ•”ó€-đaĐúĎ•€ěcŔŕaĐĐ€č^ŔŹç!09đŹë"0!đƒé#0 đƒí”˝ƒŕ™'yŔŠďŕ”čşš»šĽš˝šľšżšÇ˜…ŕŕ”čƘ˜ØĚŚƚď“˙“ěčńŕ”Ţ˙‘ď‘ƘWĐĆšď“˙“ěčńŕ”Ţ˙‘ď‘ƘLĐĆšď“˙“ěčńŕ”Ţ˙‘ď‘ƘAĐŘƚď“˙“ěčńŕ”Ţ˙‘ď‘Ƙ5ЈâĐŽŕ ІŕĐ•Çš‚•ĐĐ)ЕǘůĎ…•ôĹšŔŘ…•ôÄšŔĘ…•ôĂšŔØ…•ôšŔ˜ƚď“˙“ěčńŕ”Ţ˙‘ď‘Ƙ••h”bř•č”bř•ŕŕ Ŕď“˙“î'č+é+đŕę˙ŕ˙‘ď‘•Č•1– • "3• •• •0•_O/O?O•‘Ŕ‘‘!‘0Ŕ‘˙Ŕ?ď/ďŔ '"'3'7˙Ŕáߍ⍓ϓߓϒߒ$»$Ě$Ý$î$@âĘŕÝ'Uŕ“㈁‰‡ýźpƒý‰‰“Z•©÷Ŕߪ»ĚÝîJ•Q÷č”ďŕ˙'‚‘Đë0ŕ÷đh”Š-Ј'Ť“ďßĎß‘Ď‘•˜/‚•Đ‰/Źp€]&đ€3 ô•h”Ť“•Regulacja: OCR1a: Odczyt wynosi: ****** Regulacja : Rejestr OCR1A: Odczyt: ***********************
resoto
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 214
Rejestracja: 28 mar 2016, o 10:11
Województwo: Lubelskie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: resoto » 2 sty 2017, o 15:55

Nie rozumiem kolego na co tu twoje wymądrzanie,przecież oczywiste ,że nie da się zmienić paru linijek i tyle...
Chciałem wykorzystać niektóre do nowego kodu.
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: jawaldi » 2 sty 2017, o 16:18

Przepraszam bardzo przeczytałem bez zrozumienia .
Jeszcze raz SORY
Co piszesz może połączymy siły, ja rozpocząłem projekt wykrawacza , obecnie mam napisany generator i przesuwniki fazy
Awatar użytkownika
cacekspoko
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 96
Rejestracja: 15 kwie 2016, o 09:12
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: cacekspoko » 7 sty 2017, o 19:17

Mam ciekawy problem dotyczący montażu przystawki 2 tonowej. Jak wiadomo należy odłączyć kolektor tranzystora T3 i w to miejsce wpiąć się z przystawką lub jeśli chcemy 1 ton należy na powrót połączyć kolektor tranzystora. U mnie już po odłączeniu kolektora i podłączeniu przełącznika w pozycji 1 ton skutkuje tym, że wykrywacz przestaje de facto działać. Sygnał od przedmiotu jest z zaledwie kilku cm od sondy. Myślałem, że to może wina przełącznika, słabego styku ale nawet jeśli wykonam połączenie kolektora z punktem lutowniczym za pomocą 10cm kawałka przewodu sytuacja się powtarza. Dodam, że przystawka jest odłączona więc to nie jej wina. Toć to są jakieś cuda. Wlutowuje kolektor - działa. Przedłużam połączenie kablem - nie działa. Może trzeba wykonać połączenia kablem ekranowanym... :hmm:

Obrazek
EldoradoHM, IDX-PRO VDI
Awatar użytkownika
zadzior
Moderator
Moderator
Posty: 632
Rejestracja: 31 sty 2013, o 17:49
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Sanok

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: zadzior » 7 sty 2017, o 20:55

Popraw lut bazy i emitera bo to co piszesz jest niemożliwe. Być może jak podnosisz nóżkę kolektora to któraś z pozostałych zaczyna nie łączyć.
Nie udzielam pomocy za pośrednictwem PW ! Wszelkie pytania proszę kierować na forum !
Awatar użytkownika
cacekspoko
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 96
Rejestracja: 15 kwie 2016, o 09:12
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: cacekspoko » 7 sty 2017, o 22:00

Sytuacja miała miejsce na dwóch tranzystorach także chyba to nie wina lutów ale oczywiście sprawdzę ten trop :detektyw:
EldoradoHM, IDX-PRO VDI
Awatar użytkownika
cacekspoko
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 96
Rejestracja: 15 kwie 2016, o 09:12
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: cacekspoko » 8 sty 2017, o 17:36

No niestety cuda panowie. Wstawiłem nowy tranzystor na długich nóżkach - wykrywacz działa. Przeciąłem nogę kolektora aby nic nie wyginać. Zrobiłem zworę w postaci 10cm kawałka drutu i co? I to samo. Charczący, przerywany dźwięk taki jak na krańcu zasięgu podczas przemiatania metalem nad sondą, dopiero w bliskiej odległości od sondy wydobywa się sygnał. Gdy dotknę przewodu lub go skręcę jest jakby lepiej no ale to dyskwalifikuje montaż przystawki 2tonowej. Wywalam kabel, zalutowuję nóżkę kolektora i wszystko wraca do normy :arge: Nie mam pomysłu, czyżby ten kawałek drutu działał jak jakaś antena :bezradny: Spróbuję jeszcze podłączyć przełącznik kablem ekranowanym chociaż u nikogo nie widziałem takich jaj.
EldoradoHM, IDX-PRO VDI
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 626
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: NIKT1313 » 8 sty 2017, o 17:52

Pytanie jedno - jak podłączasz to VDI i jakie masz to VDI? Bo schematów podpięcia znalazłem ze 5 a i samych VDI też ze 4 rodzaje wiec....... daj to co masz to się zobaczy.......
resoto
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 214
Rejestracja: 28 mar 2016, o 10:11
Województwo: Lubelskie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: resoto » 8 sty 2017, o 18:11

Koledze chodzi o przystawkę dwutonową :)
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 626
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: NIKT1313 » 8 sty 2017, o 18:22

:brecht: ta ta DUALTONE - zapatrzyłem się na tytuł
j570
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 81
Rejestracja: 28 mar 2015, o 19:14
Województwo: Wybierz

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: j570 » 8 sty 2017, o 19:02

Pewnie układ się wzbudza i to dość wysoko. Zobacz, jeśli możesz na oscyloskopie co się dzieje ewentualnie dołóż trochę kondensatorów ceramicznych 47 nf równolegle do zasilania.
Awatar użytkownika
cacekspoko
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 96
Rejestracja: 15 kwie 2016, o 09:12
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Budowa IDX Pro + VDI

Post autor: cacekspoko » 9 sty 2017, o 09:40

Fakt faktem gałęzie zasilania +4V, -4V, odfiltrowane są jedynie elektrolitami, także jest nadzieje, że dołożenie im kondensatorów o mniejszej pojemności rozwiąże problem...oby. Sprawdzę i dam znać.
EldoradoHM, IDX-PRO VDI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”