Fortuna Pro - układ transmisji FM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
ODPOWIEDZ
bluewolv
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2018, o 09:44
Województwo: Podkarpackie

Fortuna Pro - układ transmisji FM

Post autor: bluewolv » 11 maja 2018, o 20:49

Aktualnie wyciągnąłem płytkę drukowaną z obudowy i moim oczom ukazało się wolne miejsce na cewkę L2. Myślałem, że płytka nie ma miejsca na układ do FM.
https://zapodaj.net/8c7ad9a37fb65.jpg.html
https://zapodaj.net/78533314df68c.jpg.html

Czy myślicie, że wystarczy dołożyć L2 i FM będzie działać? Jeżeli tak, to ma ona być nawinięta 18 razy na okręgu średnicy 3,2mm z drutu 0,5mm?

No i jeszcze pytanie odnośnie upgrade
- czy ten wzmacniacz jest odpowiedni jako zamiennik https://www.tme.eu/pl/details/ad8608arz ... g-devices/
- czy warto wymienić kondensatory przewlekane na fioliowe wimy, bo na smd nie czuję siły się porywać

Z góry dziękuję
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 581
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Fortuna Pro - układ transmisji FM

Post autor: NIKT1313 » 12 maja 2018, o 17:23

Dziwna ta płytka ale ja mam tylko płyty od @ozzypcb lub ostatnio od konstruktora @barssimfa. Co do opampa jak zamiennik mcp to tak ten ad jest ok - jak chcesz to też mam jeszcze chyba kilka na składzie - jak coś to PW - możę bedzie taniej o tę przesyłkę bo tu bedzie ze 45zł - bo do ceny vat i paczka.
Co do FM wydaje się że całe jest zrobione oprócz tej cewki - ja mam i w pro i pro2 nawiniete cewki i działa FM- choć różnie . Generalnie od tej cewki zależy BARDZO DUŻO- bo nie dość bez niej raczej nie bedzie działać to jeszcze od jej konstrukcji zależy jak się bedzie stroić radio. Np. w pro cewka nawinięta drutem 0.2 i nadajnik działa ale nieco przesunięte są częstotliwośći względem tego co pokazuje skala na wykrywce.

Nieco zamotałem ale mam nadzieje że wsio jasne..........
bluewolv
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2018, o 09:44
Województwo: Podkarpackie

Re: Fortuna Pro - układ transmisji FM

Post autor: bluewolv » 12 maja 2018, o 20:27

Nie no, nic kolego nie zamotałeś. Jeszcze dzisiaj sprawdzę czy będzie działać. Co do układu to byłem niecierpliwy i już zamówiłem :/ A co do kondensatorów jakie masz zdanie?
bluewolv
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2018, o 09:44
Województwo: Podkarpackie

Re: Fortuna Pro - układ transmisji FM

Post autor: bluewolv » 13 maja 2018, o 16:13

No i FM działa :D Zrobiłem z drutu 0.7mm, na wykrywaczu ustawione 88MHz, przy odbiorniku łapie na 107. Jakość dźwięku słaba, ciekawe czy przy lepszej cewce się poprawi. Czyżby na Ukrainie sprzedawali wersje z FM i bez, z tymże przy tej drugiej nie było tylko tej cewki? Takie tam spekulacje :)
bluewolv
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2018, o 09:44
Województwo: Podkarpackie

Re: Fortuna Pro - układ transmisji FM

Post autor: bluewolv » 16 maja 2018, o 22:14

Finalna cewka (trzecia zrobiona)- 13 zwojów z drutu 0.8mm owinięte na wiertle 5mm, co wg jednego z kalkulatorów indukcyjności dało 335.31746 nH. Zalałem ją w środku gorącym klejem. No i wg mnie jest bardzo dobrze, odbiornik stroi się prawie idealnie na wartość w Fortunie, dźwięk jest czysty, po krótkich testach nie zauważyłem stukania, pukania czy innych niepożądanych dźwięków z poprzednich testów.
Awatar użytkownika
explokera
Generał
Generał
Posty: 2982
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Lokalizacja: na zachód od Wisły

Re: Fortuna Pro - układ transmisji FM

Post autor: explokera » 16 maja 2018, o 22:28

Średnica cewki jak i grubość drutu nie ma takiego znaczenia jak gęstość zwojów.
Tak na prawdę każdą cewkę można precyzyjnie dostroić do odbiornika odginając lub doginając jeden pierwszych zwojów
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
bluewolv
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2018, o 09:44
Województwo: Podkarpackie

Re: Fortuna Pro - układ transmisji FM

Post autor: bluewolv » 18 maja 2018, o 21:58

A czy w tej konkretnej cewce parametr taki jak dobroć cewki ma znaczenie? Po lekturze kilku artykułów starałem się dobrać jak najlepiej wymiary.
"Dobroć cewki – Q - to parametr określający ilościowo ile razy amplituda sygnału o częstotliwości roboczej jest większa od amplitudy sygnału o innej częstotliwości. - dobroć cewki można zwiększyć, zwiększając jej średnicę. W przypadku cewki jednowarstwowej bez rdzenia najkorzystniejsze Q wystąpi, gdy średnica cewki będzie zbliżona do podwójnej długości uzwojenia."

A tak poza tym wymieniłem MCP604 (co się namęczyłem z rozlutowaniem lutownicą to moje :D). W pierwszej chwili myślałem, że coś spieprzyłem bo bez sondy na czułości 00 była cisza. Zero sygnałów. Wcześniej nie mogłem zejść poniżej 06. Robiłem też testy krótkie testy na moim bardzo zaśmieconym żelazem polu. Rewelacja. O wiele mniej fałszywych kolorowych sygnałów, chodzi się przyjemniej i szybciej.
Chciałbym jeszcze w wolnej chwili sprawdzić czy po prostu zasięg wykrywacza nie jest za niski, przynajmniej w powietrzu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”