Dura Tec pm-5l nagle przestał wykrywać, wypalony rezystor

Wykrywacze metali innych marek
ODPOWIEDZ
Sp9vv
Szeregowy
Szeregowy
Województwo: Śląskie

Dura Tec pm-5l nagle przestał wykrywać, wypalony rezystor

Post autor: Sp9vv »

Witam serdecznie. Od kilku dni jestem posiadaczem tego wynalazku i działał całkiem fajnie. Ostatnio w czasie spaceru nagle przestał wyszukiwać - jak by o głuch. Po powrocie do domu rozkręciłem obudowę z układem i czuć było zapach wypalone elektroniki, okazało się że wyjarał się rezystor który łączył jedna z wyjść na cewkę z masą. Na czuja dzięki pomocy Google wstawiłem w to miejsce rezystor 10kohm. Niestety wykrywacz dalej nie działa. Co mogło być przyczyną wypalenia? I dlaczego wykrywacz jest głuchy? Gdzie szukać przyczyny i czy ktoś posiada zdjęcia płytki smd z obu stron w celu weryfikacji elementów i tego rezystora. Proszę o pomysły gdzie szukać problemu. Podstawy elektroniki mam naprawiam CB radia i buduję radiostacje i mam jakiś park narzędziowy do dłubania w takich płytkach. Pozdrawiam Bartek sp9vv
mirekdcc
SIERZANT
SIERZANT
Województwo: Wybierz

Re: Dura Tec pm-5l nagle przestał wykrywać, wypalony rezystor

Post autor: mirekdcc »

Wygląda na ukraińską produkcję wiec tam pytaj na forach. Samoróbki i patenty tutaj umarły wiele lat temu.
Sp9vv
Szeregowy
Szeregowy
Województwo: Śląskie

Post autor: Sp9vv »

Witam. To niby produkt polski chociaż podróbka ukraińskiego.
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Post autor: bakłażan »

Jeżeli to ten rezystor od nadajnika to powinien być od 5-10 ohm. Daj fotkę. A tak ogólnie albo zwarcie na cewce, albo ktoś dał jakiś lichy ten rezystor. Inaczej nie miał prawa się spalić
.Tylko puste kłosy dumnie wznoszą się ku niebu, kłosy pełne ziarna w pokorze chylą się ku ziemi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”