Wino z ryżu
- explokera
- Marszałek
- Posty: 3218
- Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
- Województwo: Mazowieckie
- Imię: A.
- Lokalizacja: na zachód od Wisły
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 242 times
Wino z ryżu
Niektórzy pewnie nawet o czymś takim nie słyszeli ale fakt jest faktem,że takie coś można wykombinować w domu i w prosty sposób można mieć całkiem fajne winko deserowe własnej konstrukcji
Nadaje się do picia jako typowa deserówka ale i w gorące dni można je podawać z lodem.
Zima to najgorsza pora do zabawy w winiarstwo bo na nadmiar składników nie da się narzekać ale ryż każdy ma jeśli nie w domu to w najbliższym sklepie i jest najtańszym składnikiem ze wszystkich.
Bardziej zawansowani alchemicy ten produkt jeszcze destylują otrzymując mega zajebisty trunek
A więc zaczynamy.
Zestaw składników na 10L.
-1kg surowego ryżu
-8L przegotowanej wody lub woda żródlana ze sklepu
-2kg cukru
-paczka rodzynek
-3 cytryny
-drożdże winiarskie lub piwne(w żadnym wypadku nie stosować drożdży cukierniczych chyba,że lubimy smród kiepskiego bimbru)
-pojemnik musi być co najmniej o 1/2 większy czyli minimum 15L bo to winko lubi bardzo burzliwie fermentować (chodzić)szczególnie na początku.
Ryż płuczemy pod zimną wodą wybierając ciemne ziarenka i farfocle;)
Wsypujemy do zbiornika zalewając go 5 litrami wody,dorzucamy rodzynki i cytryny pozbawione żółtej skórki,pokrojone i rozgniecione łyżką w jakimś naczyniu(koniecznie wyjąć pestki!!!!)
Pozostałe 3 litry podgrzewamy w garnku jednocześnie dodając cukier aż cały się rozpuści tworząc syrop.
Gdy już nam wystygnie syrop również go dodajemy do całości a następnie rozrobione według instrukcji na opakowaniu drożdże.
Całość zamykamy rurką fermentacyjną i czekamy 3 lub 4 tygodnie(ten etap produkcji jest najgorszy ze wszystkich ) tym oto sposobem mamy winko na poziomie 16-18%
Najlepsze jest to,że po pierwszej fermentacji nie wyrzucamy ryżu tylko go płuczemy i powtarzamy operację i o dziwo za drugim razem winko wychodzi o wiele mocniejsze od pierwszego 18-20% (mój rekord to 22%)
Smacznego
Nadaje się do picia jako typowa deserówka ale i w gorące dni można je podawać z lodem.
Zima to najgorsza pora do zabawy w winiarstwo bo na nadmiar składników nie da się narzekać ale ryż każdy ma jeśli nie w domu to w najbliższym sklepie i jest najtańszym składnikiem ze wszystkich.
Bardziej zawansowani alchemicy ten produkt jeszcze destylują otrzymując mega zajebisty trunek
A więc zaczynamy.
Zestaw składników na 10L.
-1kg surowego ryżu
-8L przegotowanej wody lub woda żródlana ze sklepu
-2kg cukru
-paczka rodzynek
-3 cytryny
-drożdże winiarskie lub piwne(w żadnym wypadku nie stosować drożdży cukierniczych chyba,że lubimy smród kiepskiego bimbru)
-pojemnik musi być co najmniej o 1/2 większy czyli minimum 15L bo to winko lubi bardzo burzliwie fermentować (chodzić)szczególnie na początku.
Ryż płuczemy pod zimną wodą wybierając ciemne ziarenka i farfocle;)
Wsypujemy do zbiornika zalewając go 5 litrami wody,dorzucamy rodzynki i cytryny pozbawione żółtej skórki,pokrojone i rozgniecione łyżką w jakimś naczyniu(koniecznie wyjąć pestki!!!!)
Pozostałe 3 litry podgrzewamy w garnku jednocześnie dodając cukier aż cały się rozpuści tworząc syrop.
Gdy już nam wystygnie syrop również go dodajemy do całości a następnie rozrobione według instrukcji na opakowaniu drożdże.
Całość zamykamy rurką fermentacyjną i czekamy 3 lub 4 tygodnie(ten etap produkcji jest najgorszy ze wszystkich ) tym oto sposobem mamy winko na poziomie 16-18%
Najlepsze jest to,że po pierwszej fermentacji nie wyrzucamy ryżu tylko go płuczemy i powtarzamy operację i o dziwo za drugim razem winko wychodzi o wiele mocniejsze od pierwszego 18-20% (mój rekord to 22%)
Smacznego
- Rating: 5.56%
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
- saper83
- SPEC
- Posty: 1170
- Rejestracja: 30 paź 2012, o 18:47
- Województwo: Wybierz
- Agrawa
- Podpułkownik
- Posty: 994
- Rejestracja: 8 sty 2014, o 22:00
- Województwo: Wybierz
Re: Wino z ryżu
Swojego czasu pilo sie to winsko, mialo opozniacz i dawalo kopa.
http://www.trawniki.hg.pl/
- yukon
- Administrator
- Posty: 10900
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Wino z ryżu
Super akurat mam pusta butle.Dzis bede robil ten twoj przepis,tylko nie wiem czy drozdze takie tu kupie .
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- cacekspoko
- PLUTONOWY
- Posty: 96
- Rejestracja: 15 kwie 2016, o 09:12
- Województwo: Świętokrzyskie
Re: Wino z ryżu
Robie i polecam. Dodaje garsc ziol i otrzymuje domowy wermut.
EldoradoHM, IDX-PRO VDI
- imperator
- Generał Dywizji
- Posty: 1502
- Rejestracja: 13 sty 2014, o 17:50
- Województwo: Podkarpackie
- Lokalizacja: Tbg
- bakłażan
- Pułkownik
- Posty: 1158
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
- Województwo: Brak
- Imię: Andrzej
Re: Wino z ryżu
jutro myję balon i do dzieła
.Tylko puste kłosy dumnie wznoszą się ku niebu, kłosy pełne ziarna w pokorze chylą się ku ziemi.
- explokera
- Marszałek
- Posty: 3218
- Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
- Województwo: Mazowieckie
- Imię: A.
- Lokalizacja: na zachód od Wisły
Re: Wino z ryżu
Dodam jeszcze,że po 3 dniach dodaję pożywki dla drożdży,dzięki temu można "wycisnąć " większą moc i winko szybciej nadaje się do picia oraz lepiej się klaruje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
-
- Kapitan
- Posty: 786
- Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
- Województwo: Wybierz
Re: Wino z ryżu
Jakie zioła dodajesz do wermutu kupnecacekspoko pisze:Robie i polecam. Dodaje garsc ziol i otrzymuje domowy wermut.
czy jakąś swoją mieszankę
A spożywał ktoś bimber z buraków cukrowych
- cudawianki
- Mł. Chorąży Sztab.
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 gru 2016, o 22:22
- Województwo: Dolnośląskie
- Imię: Piotrek
Re: Wino z ryżu
Jak kosztem procent rozlejemy je szybciel do butelek to bedziemy mieli musujące.Moja żona woli tą wersje bąbelki jak w szmpanie i kolor ten sam.Ważne by je odlewać od osadu lub filtrować.No i trzymać je trzeba w chłodnym w dobrze zabezpieczonych butelkach.
cuda-wianki
z ironią o rzeczach niezwykłych, nadzwyczajnych ale nierealnych lub nieosiągalnych; CUDA NA KIJU
z ironią o rzeczach niezwykłych, nadzwyczajnych ale nierealnych lub nieosiągalnych; CUDA NA KIJU
- grz_w
- Mł. Chorąży Sztab.
- Posty: 325
- Rejestracja: 11 lis 2013, o 01:58
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Gorlice
Re: Wino z ryżu
Za młodu w zimie takie robiliśmy. I z żyta. W czasach gdy nawet tanie wino było za drogie
- lunatyk
- SIERZANT SZTABOWY
- Posty: 191
- Rejestracja: 31 sty 2017, o 20:04
- Województwo: Podkarpackie
Re: Wino z ryżu
To i ja muszę takie nastawić , przyznam się szczerze że nigdy takiego nie robiłem , przeważnie z ciemnych winogron itp. tym bardziej że ryż i pusty balon już mam .
Jakie drożdże winiarskie najlepiej pasują do takiego nastawu , ?
Jakie drożdże winiarskie najlepiej pasują do takiego nastawu , ?
- explokera
- Marszałek
- Posty: 3218
- Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
- Województwo: Mazowieckie
- Imię: A.
- Lokalizacja: na zachód od Wisły
Re: Wino z ryżu
Do win typu Tokay a tak ogólnie wszystkie do białych win.lunatyk pisze:To i ja muszę takie nastawić , przyznam się szczerze że nigdy takiego nie robiłem , przeważnie z ciemnych winogron itp. tym bardziej że ryż i pusty balon już mam .
Jakie drożdże winiarskie najlepiej pasują do takiego nastawu , ?
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
- vel skansen
- Porucznik
- Posty: 742
- Rejestracja: 30 paź 2012, o 12:34
- Województwo: Wybierz
Re: Wino z ryżu
Explo...nic nie wspomniałeś(przy obecnych chłodach) o prawidłowym przebiegu przerobu cukru przez drożdże, w celu którego niezbędna jest właściwa temperatura procesu. Do niej właśnie należy zastosować normalną grzałkę do akwarium i proces fermentacji idzie prawidłowo.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
vel...
- viwaldi
- Porucznik
- Posty: 624
- Rejestracja: 13 sie 2014, o 10:44
- Województwo: Wybierz
- Has thanked: 60 times
- Been thanked: 123 times
Re: Wino z ryżu
Ja ryzowca robie w 5l gasiarku albo w pecie 5l po wodzie. Ryzu daje proporcjonalnie mniej (1 kg starcza na 3 - 4 porcje). Z 1 kg cukru zawsze zostaje ok 0,1 - 0,2. Z czesci cukru robie karmel (polecam przetestowac rozny stopien skarmelizowania) ktory dodaje od razu do gasiorka. W trakcie fermentacji ciemny kolor sie rozjasni i po klarowaniu uzyskuje sie sliczny kolor whiskacza
Rodzynki obowiazkowo nalezy spazyc wrzatkiem zeby zabic obce drozdze (wprowadzamy przeciez winiarskie szlachetne). Na drozdzach piekarskich tez da sie zrobic ale i % bedzie mniejszy (te obumieraja chyba przy 6 - 7% alkoholu, gdzie winiarskie ciagnal do przeszlo 12%) i dluzej wino musi sie klarowac i lezakowac zeby pozbyc sie zapachu drozdzy.
Rozne dodatki, typu gozdziki, galka itp, dodawac juz po zlaniu na czas klarowania. Przetrzymanie ich w winie za dlugo to wiecej szkody niz pozytku. Zamiast rodzynek moga byc suszone (i wedzone) sliwki itp. Niektorzy uzywaja do "naowocowania"wina... dzemow i to dziala
I najwazniejsze -> nie pic od razu Jak odstoi w spokoju z miesiac to smak bedzie duzo duzo lepszy
Rodzynki obowiazkowo nalezy spazyc wrzatkiem zeby zabic obce drozdze (wprowadzamy przeciez winiarskie szlachetne). Na drozdzach piekarskich tez da sie zrobic ale i % bedzie mniejszy (te obumieraja chyba przy 6 - 7% alkoholu, gdzie winiarskie ciagnal do przeszlo 12%) i dluzej wino musi sie klarowac i lezakowac zeby pozbyc sie zapachu drozdzy.
Rozne dodatki, typu gozdziki, galka itp, dodawac juz po zlaniu na czas klarowania. Przetrzymanie ich w winie za dlugo to wiecej szkody niz pozytku. Zamiast rodzynek moga byc suszone (i wedzone) sliwki itp. Niektorzy uzywaja do "naowocowania"wina... dzemow i to dziala
I najwazniejsze -> nie pic od razu Jak odstoi w spokoju z miesiac to smak bedzie duzo duzo lepszy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rating: 5.56%