vel skansen pisze:Explo...nic nie wspomniałeś(przy obecnych chłodach) o prawidłowym przebiegu przerobu cukru przez drożdże, w celu którego niezbędna jest właściwa temperatura procesu. Do niej właśnie należy zastosować normalną grzałkę do akwarium i proces fermentacji idzie prawidłowo.
Pozdrawiam.
Vel jaką grzałkę ????
Co Ty rybki chcesz w tym chodować czy czekać na bombelki?
O tej porze roku bańaczek stoi u mnie pod stołem w kuchni i wszystko przebiega OK bez grzałki
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
yukon pisze:Super akurat mam pusta butle.Dzis bede robil ten twoj przepis,tylko nie wiem czy drozdze takie tu kupie .
Yukon czasem starczą same rodzynki,on też mają drożdże w sobie,trwa to odrobinę dłużej ale działa:) A winko dobre,lekkie i klarowne .A co ważne szybkie w produkcji
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
Mam 54 L butle jak to najlepiej rozlozyc?jak dam wszystko podwojnie w przepisie explo to bedzie ok?
2kg ryzu
16 L wody
Itd.
Czy sie nie rozdrabniac i dac potrojnie wszystko bo butla spora
I ile dac drozdzy mam paczki po 5g specjalne do wina,pisze ze paczka drozdzy na 4.5-23L czyli jak dwie paczki dam to ok?
Te drozdze to musze rozrobic w cieplej wodzie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże mogą być w mniejszej ilości bo i tak się namnazaja do takiej ilości na jaka pozwoli stężenie alkoholu dla poszczególnego szczepu.
Wiadomo że im więcej drożdży na początku tym szybszy start
W ciepłej ale nie gorącej z dodatkiem cukru i kilku kropel z cytryny
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
W sobote, a fota tez z soboty zaraz po zalaniu,,dzis zobacze czy sie cos tam robi,troche sie martwie czy czasami woda w ktorej rozrobilem drozdze nie byla zbyt goraca,dopiero pozniej doczytalem ze nie moze byc goraca tylko ciepla
explokera pisze:Zamordowales takie dobre winko
Rozrabiaj drugie drożdże i wlewaj zeby ratować płyn
Eee moze nie zabilem nic zobacze jak przyjde do domu czy bulgocze bo od soboty czasu nie mialem zabardzo zagladac,jak to ma wygladac po 4 dniach fermentacjii?