Wino z ryżu

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Posty: 3218
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Lokalizacja: na zachód od Wisły

Re: Wino z ryżu

Post autor: explokera »

vel skansen pisze:Explo...nic nie wspomniałeś(przy obecnych chłodach) o prawidłowym przebiegu przerobu cukru przez drożdże, w celu którego niezbędna jest właściwa temperatura procesu. Do niej właśnie należy zastosować normalną grzałkę do akwarium i proces fermentacji idzie prawidłowo.
Pozdrawiam.
Vel jaką grzałkę ????
Co Ty rybki chcesz w tym chodować czy czekać na bombelki? :brecht:
O tej porze roku bańaczek stoi u mnie pod stołem w kuchni i wszystko przebiega OK bez grzałki ;)
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
cacekspoko
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 96
Rejestracja: 15 kwie 2016, o 09:12
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Wino z ryżu

Post autor: cacekspoko »

marcin121 pisze: Jakie zioła dodajesz do wermutu kupne
czy jakąś swoją mieszankę
A spożywał ktoś bimber z buraków cukrowych :popijawa:
Ziele angielskie, galka muszkatalowa, pieprz, gozdziki, imbir. Pewnie gotowa mieszanka sie tu sprawdzi.
EldoradoHM, IDX-PRO VDI
marcin121
Kapitan
Kapitan
Posty: 786
Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
Województwo: Wybierz

Re: Wino z ryżu

Post autor: marcin121 »

sprawdzimy przepis
Zobaczymy czy kac z tego wyjdzie
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major
Posty: 877
Rejestracja: 20 lis 2012, o 18:42
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Oberschlesien

Re: Wino z ryżu

Post autor: mariusz_w4 »

yukon pisze:Super akurat mam pusta butle.Dzis bede robil ten twoj przepis,tylko nie wiem czy drozdze takie tu kupie .
Yukon czasem starczą same rodzynki,on też mają drożdże w sobie,trwa to odrobinę dłużej ale działa:) A winko dobre,lekkie i klarowne .A co ważne szybkie w produkcji :)
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10895
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Wino z ryżu

Post autor: yukon »

Mam 54 L butle jak to najlepiej rozlozyc?jak dam wszystko podwojnie w przepisie explo to bedzie ok?
2kg ryzu
16 L wody
Itd.
Czy sie nie rozdrabniac i dac potrojnie wszystko bo butla spora :D
I ile dac drozdzy mam paczki po 5g specjalne do wina,pisze ze paczka drozdzy na 4.5-23L czyli jak dwie paczki dam to ok?
Te drozdze to musze rozrobic w cieplej wodzie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Posty: 3218
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Lokalizacja: na zachód od Wisły

Re: Wino z ryżu

Post autor: explokera »

Drożdże mogą być w mniejszej ilości bo i tak się namnazaja do takiej ilości na jaka pozwoli stężenie alkoholu dla poszczególnego szczepu.
Wiadomo że im więcej drożdży na początku tym szybszy start ;)
W ciepłej ale nie gorącej z dodatkiem cukru i kilku kropel z cytryny
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
Dario74
Porucznik
Porucznik
Posty: 606
Rejestracja: 9 cze 2013, o 15:20
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Wino z ryżu

Post autor: Dario74 »

Z racji przedłużającej się zimy skończyło mi si winko z winogron :nie: więc nastawiłem dziś nowe według w/w przepisu o efektach poinformuję za jakiś czas :piwko:
Wino jest szkodliwe dla zdrowia(psychicznego)tego co go nie pije.Anonymus.
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10895
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Wino z ryżu

Post autor: yukon »

Moje juz sie robi od soboty :popijawa:
Wszystkiego dalem podwojne :-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
lunatyk
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 191
Rejestracja: 31 sty 2017, o 20:04
Województwo: Podkarpackie

Re: Wino z ryżu

Post autor: lunatyk »

Chyba trochę za mało jest zawartości , pewnie by weszło przepis razy trzy .
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10895
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Wino z ryżu

Post autor: yukon »

Tak ale juz nie mialem wiecej skladnikow w domu,nastepnym razem poleci x3 bo butla 54L.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Posty: 3218
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Lokalizacja: na zachód od Wisły

Re: Wino z ryżu

Post autor: explokera »

Yukon kiedy to postawiles ?
Drugiego dnia powinna być już warstwą piany
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10895
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Wino z ryżu

Post autor: yukon »

W sobote, a fota tez z soboty zaraz po zalaniu,,dzis zobacze czy sie cos tam robi,troche sie martwie czy czasami woda w ktorej rozrobilem drozdze nie byla zbyt goraca,dopiero pozniej doczytalem ze nie moze byc goraca tylko ciepla :dusi:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Posty: 3218
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Lokalizacja: na zachód od Wisły

Re: Wino z ryżu

Post autor: explokera »

Zamordowales takie dobre winko :)
Rozrabiaj drugie drożdże i wlewaj zeby ratować płyn ;)
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10895
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Wino z ryżu

Post autor: yukon »

explokera pisze:Zamordowales takie dobre winko :)
Rozrabiaj drugie drożdże i wlewaj zeby ratować płyn ;)
Eee moze nie zabilem nic :zakrywa: zobacze jak przyjde do domu czy bulgocze bo od soboty czasu nie mialem zabardzo zagladac,jak to ma wygladac po 4 dniach fermentacjii?
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Posty: 3218
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Lokalizacja: na zachód od Wisły

Re: Wino z ryżu

Post autor: explokera »

Piana na grubosc min 4cm jesli drozdze sie dobrze maja i maja wystarczajaca temperature
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”