Strona 5 z 9

Re: Stare receptury i przepisy

: 26 sie 2014, o 19:31
autor: Jaskółka
Dzięki :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 26 sie 2014, o 19:57
autor: yukon
Smakowicie wygladaja te keski piwne :o
A ten na zdjeciu to zawsze sie pcha albo do tablicy z klamrami, bo do budki z zarciem :-D
Wedzarni nie mam narazie,ale zrobie wszystko to co jest w twoim przepisie i wrzuce na grilla na wegiel drzewny :hmm:

Re: Stare receptury i przepisy

: 26 sie 2014, o 21:12
autor: Wędrus
hehe Ty yukon znasz mnie na wskroś :peace: :brecht:
p.s. zaiste, nieziemskie specjały u Greena można pokosztować :woohoo:

Re: Stare receptury i przepisy

: 28 sie 2014, o 20:33
autor: boss64
:spoko: :-D

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 wrz 2014, o 20:13
autor: boss64
Śliwowica

2 kg dojrzałych śliwek umyć i pozbawić pestek. Włożyć do gąsiorka. dodać 30utłuczonych pestek ze śliwek . Wlać 1 litr spirytusu . Dobrze zamknąć . Postawić na 4 miesiące w jasnym miejscu. Po tym czasie przygotować syrop z dwóch szklanek wody i pół kilograma cukru. Zagotować . Wyszumować . Zestawić z ognia . Gdy troche przestygnie, wlać do niego 1 litr spirytusu . Kiedy się dobrze wymiesza wlewać ostrożnie wcześniej przygotowaną śliwkową nalewkę . Dobrze wymieszać . Odstawić na tydzień, aby sie sklarowało . Po ty,m czasie przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na pół roku w chłodne miejsce . SMacznego :popijawa:

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 wrz 2014, o 21:10
autor: boss64
nalewka z żurawiny
1 kg żurawiny 1 litr wody , 75 dkg cukru , 100 liści z wiśni sok z cytryny 1 litr wódki
umyta żurawina wsypać do garnka z liśćmi , zalać wodą , doprowadzić do wrzenia , i gotować 20 minut.
odstawić na 24 godziny . Potem odcedzić przez gazę . Do soku dodać sok z cytryny ( 1 cytryna) , cukier zagotować i ostudzić . Sok wymieszać z alkoholem . Przelać do butelek i odstawić na 2 miesiące . Moc nalewki zwiększyć zmieniając wódkę na spirytus.

Re: Stare receptury i przepisy

: 12 gru 2014, o 15:58
autor: Green 66
Zapewne już szykujecie przeróżne specjały :piwko: - pochwalcie się .Ja ukręciłem troszkę paprykówki węgierskiej - na początek :-D

Re: Stare receptury i przepisy

: 12 gru 2014, o 21:38
autor: Wędrus
Aż ślinka cieknie, będą Święta na bogato :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 12 gru 2014, o 21:42
autor: strażak
Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
:D

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 gru 2014, o 00:45
autor: Dżulka
Green 66 pisze:Zapewne już szykujecie przeróżne specjały :piwko: - pochwalcie się .Ja ukręciłem troszkę paprykówki węgierskiej - na początek :-D
Smaczne zdjęcia :spoko: załączysz recepturę ?

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 gru 2014, o 01:57
autor: Green 66
Przepis to coś w tym stylu - soli tylko mniej używam ; 18-19 deko na 10 kilo mięsa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa_czabajska

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 gru 2014, o 02:03
autor: Green 66
strażak pisze:Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
:D
Wędrus zna namiary - niestety zawsze jest na diecie :-D

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 gru 2014, o 10:39
autor: Dżulka
Green 66 pisze:Przepis to coś w tym stylu - soli tylko mniej używam ; 18-19 deko na 10 kilo mięsa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa_czabajska
Senkju :cmok:

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 gru 2014, o 11:23
autor: strażak
Green 66 pisze:
strażak pisze:Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
:D
Wędrus zna namiary - niestety zawsze jest na diecie :-D

ja nie znam i nie jestem :D

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 gru 2014, o 12:14
autor: Jaskółka
A to moje świąteczne przygotowania ... dziczyzna ;)