Stare receptury i przepisy

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Posty: 2360
Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
Województwo: Pomorskie

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Jaskółka » 26 sie 2014, o 19:31

Dzięki :spoko:
nil admirari
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 9956
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon » 26 sie 2014, o 19:57

Smakowicie wygladaja te keski piwne :o
A ten na zdjeciu to zawsze sie pcha albo do tablicy z klamrami, bo do budki z zarciem :-D
Wedzarni nie mam narazie,ale zrobie wszystko to co jest w twoim przepisie i wrzuce na grilla na wegiel drzewny :hmm:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
Wędrus
Administrator
Administrator
Posty: 2563
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 20:59
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Galicja

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Wędrus » 26 sie 2014, o 21:12

hehe Ty yukon znasz mnie na wskroś :peace: :brecht:
p.s. zaiste, nieziemskie specjały u Greena można pokosztować :woohoo:
"Prawdziwy Polak nie kradnie, tylko zdobywa w walce, konfiskuje albo rekwiruje"
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 1266
Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: boss64 » 28 sie 2014, o 20:33

:spoko: :-D
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 1266
Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: boss64 » 4 wrz 2014, o 20:13

Śliwowica

2 kg dojrzałych śliwek umyć i pozbawić pestek. Włożyć do gąsiorka. dodać 30utłuczonych pestek ze śliwek . Wlać 1 litr spirytusu . Dobrze zamknąć . Postawić na 4 miesiące w jasnym miejscu. Po tym czasie przygotować syrop z dwóch szklanek wody i pół kilograma cukru. Zagotować . Wyszumować . Zestawić z ognia . Gdy troche przestygnie, wlać do niego 1 litr spirytusu . Kiedy się dobrze wymiesza wlewać ostrożnie wcześniej przygotowaną śliwkową nalewkę . Dobrze wymieszać . Odstawić na tydzień, aby sie sklarowało . Po ty,m czasie przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na pół roku w chłodne miejsce . SMacznego :popijawa:
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 1266
Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: boss64 » 4 wrz 2014, o 21:10

nalewka z żurawiny
1 kg żurawiny 1 litr wody , 75 dkg cukru , 100 liści z wiśni sok z cytryny 1 litr wódki
umyta żurawina wsypać do garnka z liśćmi , zalać wodą , doprowadzić do wrzenia , i gotować 20 minut.
odstawić na 24 godziny . Potem odcedzić przez gazę . Do soku dodać sok z cytryny ( 1 cytryna) , cukier zagotować i ostudzić . Sok wymieszać z alkoholem . Przelać do butelek i odstawić na 2 miesiące . Moc nalewki zwiększyć zmieniając wódkę na spirytus.
Awatar użytkownika
Green 66
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 313
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 » 12 gru 2014, o 15:58

Zapewne już szykujecie przeróżne specjały :piwko: - pochwalcie się .Ja ukręciłem troszkę paprykówki węgierskiej - na początek :-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wędrus
Administrator
Administrator
Posty: 2563
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 20:59
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Galicja

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Wędrus » 12 gru 2014, o 21:38

Aż ślinka cieknie, będą Święta na bogato :spoko:
"Prawdziwy Polak nie kradnie, tylko zdobywa w walce, konfiskuje albo rekwiruje"
Awatar użytkownika
strażak
Porucznik
Porucznik
Posty: 668
Rejestracja: 2 lis 2012, o 23:31
Województwo: Mazowieckie
Lokalizacja: Sulejówek

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: strażak » 12 gru 2014, o 21:42

Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
:D
Poszukuję pocisków oraz łusek artyleryjskich z okresu 1 i 2 wojny światowej
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1890
Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: lubuskie

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Dżulka » 13 gru 2014, o 00:45

Green 66 pisze:Zapewne już szykujecie przeróżne specjały :piwko: - pochwalcie się .Ja ukręciłem troszkę paprykówki węgierskiej - na początek :-D
Smaczne zdjęcia :spoko: załączysz recepturę ?
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
Green 66
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 313
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 » 13 gru 2014, o 01:57

Przepis to coś w tym stylu - soli tylko mniej używam ; 18-19 deko na 10 kilo mięsa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa_czabajska
Awatar użytkownika
Green 66
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 313
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 » 13 gru 2014, o 02:03

strażak pisze:Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
:D
Wędrus zna namiary - niestety zawsze jest na diecie :-D
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1890
Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: lubuskie

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Dżulka » 13 gru 2014, o 10:39

Green 66 pisze:Przepis to coś w tym stylu - soli tylko mniej używam ; 18-19 deko na 10 kilo mięsa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa_czabajska
Senkju :cmok:
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
strażak
Porucznik
Porucznik
Posty: 668
Rejestracja: 2 lis 2012, o 23:31
Województwo: Mazowieckie
Lokalizacja: Sulejówek

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: strażak » 13 gru 2014, o 11:23

Green 66 pisze:
strażak pisze:Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
:D
Wędrus zna namiary - niestety zawsze jest na diecie :-D

ja nie znam i nie jestem :D
Poszukuję pocisków oraz łusek artyleryjskich z okresu 1 i 2 wojny światowej
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Posty: 2360
Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
Województwo: Pomorskie

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Jaskółka » 13 gru 2014, o 12:14

A to moje świąteczne przygotowania ... dziczyzna ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nil admirari
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”