Strona 3 z 9

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 cze 2014, o 15:04
autor: tisio
No, gumkę... :brecht:

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 cze 2014, o 19:08
autor: boss64
a fe Ty wstręciuchu ;) :-D

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 cze 2014, o 20:15
autor: Jaskółka
Kwas chlebowy
25 dg żytniego chleba razowego (suchego)
0,50 dg drożdży
1 cytryna lub kwasek cytrynowy
4 l wody
20-25 dg cukru
Suchy chleb razowy zalać wrzącą wodą, pozostawić na kilka godzin. Drożdże rozpuścić z cukrem w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Przecedzić przez sito, dodać cukier, rozpuszczone drożdże, sok z cytryny lub kwasek i pozostawić na 24 godziny.
Zlać do butelek i wynieść do chłodnego miejsca na 3 dni.
Rewelacyjnie gasi pragnienie :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 cze 2014, o 20:26
autor: boss64
czy to coś ala kwas chlebowy? mniam , mniam, fakt pychota zawsze zastanawiałem się nad przepisem
:ukłon: :ukłon: :ukłon: :ściska:

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 cze 2014, o 20:42
autor: Jaskółka
:) Do smaku można dodać miętę lub rodzynki :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 5 cze 2014, o 13:03
autor: szamanka
tisio pisze:No, gumkę... :brecht:
;)

Re: Stare receptury i przepisy

: 5 cze 2014, o 13:14
autor: szamanka
:pozdro:
Przepis na Szamankowe gruszki czyli nalewkę z tych zacnych owoców :

Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek o wyrazistym smaku, ½ l spirytusu , ½ l wódki , ½ kg cukru lub szklanka płynnego miodu , laska cynamonu i laska wanilii, kilka goździków, (ale nie kwiatków ;) )

Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. ( Babcia mi mówiła, żeby używać srebrnego noża, bo wtedy owoce nie będą ciemnieć.) Trzeba je włożyć do dużego słoika i zasypać cukrem. Pożądanym dodatkiem do nalewki gruszkowej są goździki, ja zwykle dodaję ok. 5-7 sztuk . Można także dołożyć laskę cynamonu i wanilii, a cukier zastąpić miodem - najlepiej lipowym lub akacjowym.
Odstawić je na 2-3 dni, aby gruszki puściły cały sok, a trzeciego dnia zalewamy całość spirytusem i wódką.
Tak przygotowana nalewka powinna odstać przynajmniej 2 tygodnie za nim ją skosztujemy. :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 5 cze 2014, o 18:07
autor: vel skansen
" Babcia mi mówiła, żeby używać srebrnego noża, bo wtedy owoce nie będą ciemnieć"
...kiedyś produkowano noże ze stali, która powodowała metaliczny posmak i czernienie owoców.
Teraz noże są nierdzewne i problem ten nie występuje, ale najlepiej do owoców i warzyw używać noży ceramicznych :peace: .
Pozdrawiam :pozdro: .

Re: Stare receptury i przepisy

: 5 cze 2014, o 21:31
autor: boss64
każda rada szczególni ta stara jest spisywana ;) nie zginie będzie dla naszych pokoleń, warto ten temat rozwijać i podtrzymywać , dzięki Wam wszystkim , może coś zostanie po nas dla potomnych ;) :-D :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 27 cze 2014, o 20:39
autor: boss64
Czarna porzeczka - Smorodyniowa
1 kg. dojrzałych jagód porzeczki czarnej ugnieść najlepiej w makutrze . Przełożyć je do gąsiorka .
Wlać 1 i 1/4 litra czystej 40 % wódki tak , aby przykryć owoce . Dodać 5 gram cynamonu i 3 gram goździków sklepowych oraz 1 gram kwiatu muszkatołowego . Postawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2 miesiące , po tym czasie nalewkę zlać do osobnego słoja . Dobrze zamknąć . Na owoce czarnej porzeczki nasypać 150 gram cukru na każdy litr wlanego alkoholu. Postawić w ciepłym i słonecznym miejscu , aż cukier się rozpuści . Zlać płyn . Pomieszać z wcześniej zlaną nalewką . Dobrze wymieszać . Rozlać do butelek . Dobrze zakorkować. Odstawić w ciemne miejsce w na pół roku.

Receptura na czasie ....właśnie dojrzewa porzeczka , więc do roboty, zachęcam.
:-D :)

Re: Stare receptury i przepisy

: 2 lip 2014, o 12:12
autor: MrProper
Chyba muszę z borówki wstawić nalewkę :D

Re: Stare receptury i przepisy

: 2 lip 2014, o 17:24
autor: boss64
Nie chyba tylko wstawia :-D :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 lip 2014, o 13:44
autor: szamanka
Chłopaki,róże kwitną i dla odmiany, zamiast obdarowywać Wasze lube kwiatami to może coś wstawicie dla Waszych ładniejszych i milszych połówek? :hmm:

Przepis na różankę , czyli nalewkę na płatkach róży cukrowej - od mojej sąsiadki, gdy ją spytałam, czemu obdziera z kwiatów swój różany żywopłot.
1/2 kg płatków róży cukrowej, 1 l spirytusu 96 %, 1/2 l soku cytrynowego, 1/2 l wódki 40 %, 1/2 l wody, 750 g cukru na syrop cukrowy

Z płatków odciąć białe i żółte części. Wsypać do dużego słoja na 3/4 jego wysokości. Zalać spirytusem zmieszanym z sokiem cytrynowym i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić przez płótno, a płatki lekko odcisnąć. Nalewkę połączyć z syropem cukrowym oraz wódką. Jeszcze raz przecedzić przez płótno i rozlać do butelek. Odstawić, by dojrzewała, na co najmniej 6 tygodni, choć jak postoi przez pół roku to jest lepsza.

Poczęstowała mnie swoim wynalazkiem, była pyszna. :-o :D
:pozdro:

Re: Stare receptury i przepisy

: 4 lip 2014, o 20:34
autor: boss64
:ukłon: :ukłon: :ściska:

Re: Stare receptury i przepisy

: 10 lip 2014, o 21:07
autor: boss64
właśnie powstają nalewki z wiśni, porzeczki czarnej i porterowa, przygotowania do pigwy i aronii oraz do tarniny :-D a zapomniałem o zdrowotnej orzechówce i to już w tym tygodniu bo orzechom czas :woohoo: :-D