Strona 1 z 9

Stare receptury i przepisy

: 13 mar 2014, o 21:39
autor: boss64
Zakładam nowy temat receptury naszych mam , babci, dziadków itp. mogą nam pomagać w życiu codziennym leczyć np. lub umilać życie ( nalewki) :-D każdy coś znajdzie w swojej biblioteczce, nalewka z aronii :hmm: , nalewka czosnkowa ( niedźwiedzi czosnek) ,pigwa? zapraszam do tworzenia wspaniałej księgi, myślę że taka odskocznia dla poważnych poszukiwaczy z tego forum też znajdzie uznanie , pozdrawiam.

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 mar 2014, o 21:51
autor: boss64
czosnkowa zdrowotna
dużą główkę,świeżego , młodego czosnku (może być niedźwiedzi) obrać . Drobno posiekać ,włożyć do gąsiorka. Wlać 3/4 litra 40% wódki . Postawić w ciemnym miejscu na dwa tygodnie,po tym czasie przefiltrować przez bibułę filtracyjną . Dodać garść umytych rodzynek . Gąsiorek dobrze zamknąć. Postawić w ciemnym miejscu na pół roku . Po tym czasie zlać nalewkę z rodzynek i przefiltrować przez bibułę. Rozlać do butelek, dobrze zakorkować, odstawić w ciemne miejsce na miesiąc i SMACZNEGO lub NA ZDROWIE :popijawa:

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 mar 2014, o 22:16
autor: żołnierzwyklęty
boss64 pisze:czosnkowa zdrowotna
dużą główkę,świeżego , młodego czosnku (może być niedźwiedzi) obrać . Drobno posiekać ,włożyć do gąsiorka. Wlać 3/4 litra 40% wódki . Postawić w ciemnym miejscu na dwa tygodnie,po tym czasie przefiltrować przez bibułę filtracyjną . Dodać garść umytych rodzynek . Gąsiorek dobrze zamknąć. Postawić w ciemnym miejscu na pół roku . Po tym czasie zlać nalewkę z rodzynek i przefiltrować przez bibułę. Rozlać do butelek, dobrze zakorkować, odstawić w ciemne miejsce na miesiąc i SMACZNEGO lub NA ZDROWIE :popijawa:
Człowieku, kto tyle wytrzyma ? :popijawa: Przepis zakończy sie na "otwierasz 0,75l wódki" :brecht:

Tak serio to może być to coś ciekawego

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 mar 2014, o 22:26
autor: boss64
do cierpliwych świat należy :-D :popijawa:

Re: Stare receptury i przepisy

: 13 mar 2014, o 22:59
autor: boss64
no i brak starych recepturek? :hmm: :hmm:

Re: Stare receptury i przepisy

: 14 mar 2014, o 08:43
autor: szamanka
boss64 pisze:no i brak starych recepturek? :hmm: :hmm:
:pozdro: Podzielę się sprawdzoną, ale czy starą :hmm: recepturą likierku kawowego, jaki serwuję w sam raz na babskich posiadówkach. :diabełek:

Potrzebne składniki:
*
5 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody gorącej zagotowanej wody
*
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szklanka cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
*
500 ml wódki

Kawę rozpuszczalną zalewam gorącą przegotowaną wodą w filiżance do espresso.
W rondlu podgrzewam mleko skondensowane i rozpuszczam w nim cukier i cukier waniliowy, a kiedy się rozpuszczą to dodaję esencję kawową. Całość zostawiam do ostudzenia. Następnie stale mieszając trzepaczką do „mleka kawowego” dolewam powoli i cienkim strumieniem wódeczkę. Gotowy likier przelewam z rondelka do stylowej karafki. :woohoo:
Jest on gotowy do spożycia od razu, jednak najlepszy jest gdy przegryzie się choćby 2-3 dni. :peace:

Re: Stare receptury i przepisy

: 14 mar 2014, o 17:57
autor: Robert

Re: Stare receptury i przepisy

: 14 mar 2014, o 20:43
autor: Tomm
Robert pisze::spoko: :-D
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NgMBRD9ybgA[/youtube]
To dopiero jest receptura :peace: :brawo:

Re: Stare receptury i przepisy

: 14 mar 2014, o 21:05
autor: boss64
cytrynówko- kawówka
1 szt cytryny podziurawić ( cytryna z łupą) zrobić 40 dziurek do których napychamy 40 ziarenek kawy( do każdej dziurki jedno ziarenko), następnie wrzucamy " nafaszerowaną cytrynę np. do słoika litrowego, zalewamy 0,5 litra czystej gorzałki 40 %. Dodajemy ok.10-15 łyżeczek cukru ( jak kto lubi na słodkość) . Odstawiamy na 8-10 dni potrząsając od czasu do czasu. Po tym czasie gotowe do spożycia. Cytryna może zostać wykorzystana do herbatki z " prądem" , kawa zaś po wysuszeniu i zmieleniu daje kopa jak " wiewiórka z filmu skok przez płot", warte grzechu :popijawa: :-D

Re: Stare receptury i przepisy

: 15 mar 2014, o 10:37
autor: Matti
Przepis z moich stron -Górny Śląsk (Tako Oma warzyła )
http://www.youtube.com/watch?v=rDDmy_as3t8

A to w kontrze do grilli i innych podobnych nudziarstw:(Tzw pieczonki, zapieczki)
http://www.youtube.com/watch?v=1LQD_RS7q3E
SMACZNEGO :spoko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 16 mar 2014, o 22:05
autor: boss64
butelka (0,33 litra) porter , dobrze zagrzać w rondelku. Rozpuścić w nim szklankę miodu. Wlać do większej butelki, dobrze zakorkować.Postawić na dwa tygodnie. W tym samym czasie do gąsiorka włożyć pięć pokruszonych kromek ususzonego razowego chleba. Dodać trzy łyżki rodzynek, 10 goździków sklepowych i 1/2 torebki przyprawy piernikowej. Wlać jeden 1 i 1/4 litra 40 % wódki dobrze zamknąć, też postawić na dwa tygodnie .Gąsiorkiem często wstrząsać , po tym czasie zlać nalewkę, filtrując przez bibułę filtracyjną,połączyć oba płyny: nalewkę i porter. Dobrze wymieszać . Postawić w chłodne i ciemne miejsce na trzy miesiące.po tym czasie rozlać do butelek. dobrze zakorkować i odstawić na dwa miesiące .SMACZNEGO :popijawa:

Re: Stare receptury i przepisy

: 18 mar 2014, o 16:53
autor: Matti
Dzięki boss, ale trzeba czekać tak długo ? Ciekawa receptura :piwko:

Re: Stare receptury i przepisy

: 18 mar 2014, o 21:13
autor: boss64
zapamiętać zawsze trzeba , coś osiągane i wyczekane smakuje bardzo, coś co łatwo przyszło łatwo poszło a nikt nie pamięta, nikt nie docenia, wyczekane zawsze jest lepsze. :spoko: :)

Re: Stare receptury i przepisy

: 30 mar 2014, o 21:37
autor: boss64
Ratafia naprędce
1litr spirytusu wymieszać z 1/2 litra soku wiśniowego. Dodać 25 goździków sklepowych i 25 potłuczonych pestek wybranych z dobrych suszonych śliwek .Wziąć tylko samo jądro , czyli ziarenko . Włożyć do gąsiorka . Wlać spirytus pomieszany z sokiem . Postawić w ciepłym miejscu, a za tydzień można ...........chlać. :popijawa: :popijawa: :popijawa:
Zdrowie !!!!

Re: Stare receptury i przepisy

: 8 kwie 2014, o 15:16
autor: Matti
Super receptury, dziękuję :spoko: