Stare receptury i przepisy

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 1266
Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: boss64 »

orzechówka już się moczy :-D dzisiaj zlewanie pierwsze nalewki z wiśni :-D :spoko: ciąg dalszy wkrótce :spoko:
Awatar użytkownika
Green 66
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 »

Zazdroszczę Wam silnej woli w oczekiwaniu na dojrzewanie nalewek :ukłon: ja dodam przepis na kiełbasiankę - może być w puszce słoju lub jelicie. Niby nic skomplikowanego ale często próbowałem wyrobów przesolonych lub niedosolonych , a wystarczy pamiętać o radosnym roku -roku śmierci Stalina : 1953.
wiec na kilogram mięsa : 19 gram soli
5 gram pieprzu
3 gramy mielonej gałki muszkatołowej
kilka drobno posiekanych ząbków czosnku - zależnie od upodobań . Dodam że jest to wersja hard , jeśli mają jeść dzieci można śmiało ująć przypraw i soli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wędrus
Administrator
Administrator
Posty: 2741
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 20:59
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Galicja

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Wędrus »

Ojj chyba jutro otworzę tę konserwę od Ciebie :woohoo: :ukłon:
"Prawdziwy Polak nie kradnie, tylko zdobywa w walce, konfiskuje albo rekwiruje"
Awatar użytkownika
Jacol303
Major
Major
Posty: 896
Rejestracja: 20 mar 2013, o 15:52
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Jacol303 »

Witam,

Co to za magiczne konserwy :hmm: :hmm: :hmm: :hmm:
Pozdrawiam,
Jacol303

" Słodko jest za Polskę umierać "
https://www.youtube.com/watch?v=vKIdRsMcQVw
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10895
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon »

Ja tez green zabardzo tego nie kumam,zrobiles konserwy z kielbasy,czy tez kielbase z konserw? :nieśmiały:
ktore to produkt koncowy?kielbasa w kiszce czy konserwosy? :omg:
A maszynka do produkcji cacy,to jakas stalinowska czy wehrmacht? :ukłon:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
wolfram
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1974
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:18
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: wolfram »

Ciekaw jestem , czy rok smierci Stalina mozna polaczyc z legendana juz data bitwy pod Grunwaldem :hmm:
http://alkohole-domowe.com/destylat/nas ... -1410.html
:D
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 1266
Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: boss64 »

bitwa pod Grunwaldem data przydatna do dzisiaj szczególnie na jesienne długie wieczory ;) :spoko: :popijawa:
Awatar użytkownika
Green 66
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 »

Parę kilo wcisnąłem do puszek - upycham co się da np ryby , w oleju , paprykarz itd. Maszyna szwabska zdobyta kiedyś przez Kunickiego - Muchę bodajże w Rabym :diabełek: po rozgromieniu szlachtkompani. Co do tak znamiennych dat ... uważam że są nie rozłączne :-D
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10895
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon »

Jak to naprawde maszynka po Mikolaju Kunickim to gratulacje,kielbasa z maszynki naszego bieszczadzkiego bohatera musi byc wyborna :piwko:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 1266
Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: boss64 »

receptura za zgodą Człowiek piachu:użyczył i osobiście sprawdził przepis :spoko:
Trześniówka - pyszna
Jeśli chodzi o przepis: kilogram dzikich czereśni zasypać 1 kg cukru,po opuszczeniu soków ,odlać sok i reszte zalać poślednią wódką.np żubrówka biała,sok dopierdzielić 50/50 spirytusem...ma stać do 6 Grudnia inaczej Mikołaja.Za dwa dni mieszanie krwi robimy.Całość poprzez filtr od kawy cedzimy po sklarowaniu...rozlew do butelek i obyśmy tylko doczekali tego grudnia. :ukłon: :ukłon: :spoko:
Awatar użytkownika
boss64
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 1266
Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: boss64 »

dzisiaj zlana nalewka z wiśni i z czarnej porzeczki , dla zabicia czasu nastawiona nowa z aronii plus liście z wiśni :popijawa: :spoko:
Awatar użytkownika
szamanka
Kapitan
Kapitan
Posty: 760
Rejestracja: 6 lut 2014, o 15:03
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: miasto paprykarzem osławione

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: szamanka »

Przepis na miodową z chilli :diabełek:

* Składniki na zaprawę miodową (krupnik) :
około 0,5 litra wody, 4-5 łyżek stołowych miodu, 2-3 goździki,
1 szczypta gałki muszkatałowej, 2 szczypty cynamonu, 1 szczypta imbiru
pół łyżeczki cukru waniliowego
szczypta kwasku cytrynowego lub odrobina startej skórki cytrynowej
odrobina startej skórki z pomarańczy (wcześniej wyszorować te owoce)
2-3 ziarna ziela angielskiego,


* 1 litr wódka lub roztworu spirytusowego 40-42%
* 1 świeża papryczka chili wielkości ok. 5-7 cm.

Wszystkie składniki zaprawy łączymy ze sobą , zalewamy wodą i gotujemy około 20 min.
Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy do np. słoja i dodajemy alkohol.
Wrzucamy umytą papryczkę chili z odciętą zieloną końcówką.
Nalewka powinna stać około 2 tygodni (wersja dla nieciepliwych: 2-3 dni ;) )
Po upływie tego czasu przesączamy przez papierowy filtr do kawy , wlewamy do butelki i wrzucamy do środka papryczkę, którą wyjęliśmy ze słoja.
:popijawa:
▶ ▲▲ reach out and touch Faith
Awatar użytkownika
Green 66
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 »

Dodam kolejny przepis na nietrudne upichcenie wybornych ,smacznych , apetycznych i smakowitych - kęsków piwnych :piwko:
Całe ptaszyska , ćwiartki , udka czy też skrzydełka wkładamy na noc do solanki.
Na litr wody 3 łyżki stołowe soli ,na 12 udek ok, 2.5 l wody.
Nazajutrz przygotowujemy garnek z wodą do której wrzucamy ; 2-3 marchewki ,pietruszkę , parę listków laurowych , ziele ang. kilka ziaren pieprzu i 5-6 ząbków czosnku . Zalewę trzeba zagotować i po 5 min zmniejszyć ogień włożyć produkty i parzyć 50 - 60 min. Uważać żeby nie zagotować . Studzimy i do wędzarni .
Na zdjęciu zapewne niewielu znany forumowicz :-D sprawdza unijną normę zawartości dymu w dymie :brecht: :popijawa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Posty: 2580
Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
Województwo: Pomorskie

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Jaskółka »

A jak długo kurczaka się wędzi?
nil admirari
Awatar użytkownika
Green 66
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 »

Ja nieśpiesznie i powolutku odymiałem je ok 6 godzin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”