Stare receptury i przepisy
- boss64
- Zasłużony
- Posty: 1266
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
orzechówka już się moczy dzisiaj zlewanie pierwsze nalewki z wiśni ciąg dalszy wkrótce
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Zazdroszczę Wam silnej woli w oczekiwaniu na dojrzewanie nalewek ja dodam przepis na kiełbasiankę - może być w puszce słoju lub jelicie. Niby nic skomplikowanego ale często próbowałem wyrobów przesolonych lub niedosolonych , a wystarczy pamiętać o radosnym roku -roku śmierci Stalina : 1953.
wiec na kilogram mięsa : 19 gram soli
5 gram pieprzu
3 gramy mielonej gałki muszkatołowej
kilka drobno posiekanych ząbków czosnku - zależnie od upodobań . Dodam że jest to wersja hard , jeśli mają jeść dzieci można śmiało ująć przypraw i soli.
wiec na kilogram mięsa : 19 gram soli
5 gram pieprzu
3 gramy mielonej gałki muszkatołowej
kilka drobno posiekanych ząbków czosnku - zależnie od upodobań . Dodam że jest to wersja hard , jeśli mają jeść dzieci można śmiało ująć przypraw i soli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Wędrus
- Administrator
- Posty: 2741
- Rejestracja: 10 wrz 2012, o 20:59
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Galicja
Re: Stare receptury i przepisy
Ojj chyba jutro otworzę tę konserwę od Ciebie
"Prawdziwy Polak nie kradnie, tylko zdobywa w walce, konfiskuje albo rekwiruje"
- Jacol303
- Major
- Posty: 896
- Rejestracja: 20 mar 2013, o 15:52
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Witam,
Co to za magiczne konserwy
Co to za magiczne konserwy
Pozdrawiam,
Jacol303
" Słodko jest za Polskę umierać "
https://www.youtube.com/watch?v=vKIdRsMcQVw
Jacol303
" Słodko jest za Polskę umierać "
https://www.youtube.com/watch?v=vKIdRsMcQVw
- yukon
- Administrator
- Posty: 10902
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Ja tez green zabardzo tego nie kumam,zrobiles konserwy z kielbasy,czy tez kielbase z konserw?
ktore to produkt koncowy?kielbasa w kiszce czy konserwosy?
A maszynka do produkcji cacy,to jakas stalinowska czy wehrmacht?
ktore to produkt koncowy?kielbasa w kiszce czy konserwosy?
A maszynka do produkcji cacy,to jakas stalinowska czy wehrmacht?
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- wolfram
- Generał Dywizji
- Posty: 1974
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:18
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Ciekaw jestem , czy rok smierci Stalina mozna polaczyc z legendana juz data bitwy pod Grunwaldem
http://alkohole-domowe.com/destylat/nas ... -1410.html
http://alkohole-domowe.com/destylat/nas ... -1410.html
Wilki nie przejmują się tym co o nich sądzą barany...
- boss64
- Zasłużony
- Posty: 1266
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
bitwa pod Grunwaldem data przydatna do dzisiaj szczególnie na jesienne długie wieczory
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Parę kilo wcisnąłem do puszek - upycham co się da np ryby , w oleju , paprykarz itd. Maszyna szwabska zdobyta kiedyś przez Kunickiego - Muchę bodajże w Rabym po rozgromieniu szlachtkompani. Co do tak znamiennych dat ... uważam że są nie rozłączne
- yukon
- Administrator
- Posty: 10902
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Jak to naprawde maszynka po Mikolaju Kunickim to gratulacje,kielbasa z maszynki naszego bieszczadzkiego bohatera musi byc wyborna
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- boss64
- Zasłużony
- Posty: 1266
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
receptura za zgodą Człowiek piachu:użyczył i osobiście sprawdził przepis
Trześniówka - pyszna
Jeśli chodzi o przepis: kilogram dzikich czereśni zasypać 1 kg cukru,po opuszczeniu soków ,odlać sok i reszte zalać poślednią wódką.np żubrówka biała,sok dopierdzielić 50/50 spirytusem...ma stać do 6 Grudnia inaczej Mikołaja.Za dwa dni mieszanie krwi robimy.Całość poprzez filtr od kawy cedzimy po sklarowaniu...rozlew do butelek i obyśmy tylko doczekali tego grudnia.
Trześniówka - pyszna
Jeśli chodzi o przepis: kilogram dzikich czereśni zasypać 1 kg cukru,po opuszczeniu soków ,odlać sok i reszte zalać poślednią wódką.np żubrówka biała,sok dopierdzielić 50/50 spirytusem...ma stać do 6 Grudnia inaczej Mikołaja.Za dwa dni mieszanie krwi robimy.Całość poprzez filtr od kawy cedzimy po sklarowaniu...rozlew do butelek i obyśmy tylko doczekali tego grudnia.
- boss64
- Zasłużony
- Posty: 1266
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
dzisiaj zlana nalewka z wiśni i z czarnej porzeczki , dla zabicia czasu nastawiona nowa z aronii plus liście z wiśni
- szamanka
- Kapitan
- Posty: 760
- Rejestracja: 6 lut 2014, o 15:03
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: miasto paprykarzem osławione
Re: Stare receptury i przepisy
Przepis na miodową z chilli
* Składniki na zaprawę miodową (krupnik) :
około 0,5 litra wody, 4-5 łyżek stołowych miodu, 2-3 goździki,
1 szczypta gałki muszkatałowej, 2 szczypty cynamonu, 1 szczypta imbiru
pół łyżeczki cukru waniliowego
szczypta kwasku cytrynowego lub odrobina startej skórki cytrynowej
odrobina startej skórki z pomarańczy (wcześniej wyszorować te owoce)
2-3 ziarna ziela angielskiego,
* 1 litr wódka lub roztworu spirytusowego 40-42%
* 1 świeża papryczka chili wielkości ok. 5-7 cm.
Wszystkie składniki zaprawy łączymy ze sobą , zalewamy wodą i gotujemy około 20 min.
Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy do np. słoja i dodajemy alkohol.
Wrzucamy umytą papryczkę chili z odciętą zieloną końcówką.
Nalewka powinna stać około 2 tygodni (wersja dla nieciepliwych: 2-3 dni )
Po upływie tego czasu przesączamy przez papierowy filtr do kawy , wlewamy do butelki i wrzucamy do środka papryczkę, którą wyjęliśmy ze słoja.
* Składniki na zaprawę miodową (krupnik) :
około 0,5 litra wody, 4-5 łyżek stołowych miodu, 2-3 goździki,
1 szczypta gałki muszkatałowej, 2 szczypty cynamonu, 1 szczypta imbiru
pół łyżeczki cukru waniliowego
szczypta kwasku cytrynowego lub odrobina startej skórki cytrynowej
odrobina startej skórki z pomarańczy (wcześniej wyszorować te owoce)
2-3 ziarna ziela angielskiego,
* 1 litr wódka lub roztworu spirytusowego 40-42%
* 1 świeża papryczka chili wielkości ok. 5-7 cm.
Wszystkie składniki zaprawy łączymy ze sobą , zalewamy wodą i gotujemy około 20 min.
Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy do np. słoja i dodajemy alkohol.
Wrzucamy umytą papryczkę chili z odciętą zieloną końcówką.
Nalewka powinna stać około 2 tygodni (wersja dla nieciepliwych: 2-3 dni )
Po upływie tego czasu przesączamy przez papierowy filtr do kawy , wlewamy do butelki i wrzucamy do środka papryczkę, którą wyjęliśmy ze słoja.
▶ ▲▲ reach out and touch Faith
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Dodam kolejny przepis na nietrudne upichcenie wybornych ,smacznych , apetycznych i smakowitych - kęsków piwnych
Całe ptaszyska , ćwiartki , udka czy też skrzydełka wkładamy na noc do solanki.
Na litr wody 3 łyżki stołowe soli ,na 12 udek ok, 2.5 l wody.
Nazajutrz przygotowujemy garnek z wodą do której wrzucamy ; 2-3 marchewki ,pietruszkę , parę listków laurowych , ziele ang. kilka ziaren pieprzu i 5-6 ząbków czosnku . Zalewę trzeba zagotować i po 5 min zmniejszyć ogień włożyć produkty i parzyć 50 - 60 min. Uważać żeby nie zagotować . Studzimy i do wędzarni .
Na zdjęciu zapewne niewielu znany forumowicz sprawdza unijną normę zawartości dymu w dymie
Całe ptaszyska , ćwiartki , udka czy też skrzydełka wkładamy na noc do solanki.
Na litr wody 3 łyżki stołowe soli ,na 12 udek ok, 2.5 l wody.
Nazajutrz przygotowujemy garnek z wodą do której wrzucamy ; 2-3 marchewki ,pietruszkę , parę listków laurowych , ziele ang. kilka ziaren pieprzu i 5-6 ząbków czosnku . Zalewę trzeba zagotować i po 5 min zmniejszyć ogień włożyć produkty i parzyć 50 - 60 min. Uważać żeby nie zagotować . Studzimy i do wędzarni .
Na zdjęciu zapewne niewielu znany forumowicz sprawdza unijną normę zawartości dymu w dymie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jaskółka
- Moderator
- Posty: 2580
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
- Województwo: Pomorskie
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz