Stare receptury i przepisy

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rakieta
Major
Major
Posty: 888
Rejestracja: 27 wrz 2016, o 21:11
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: NL

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: rakieta »

To witamy w klubie baranino-żerców :piwko:
Moje dziecko twierdzi, że smakuje jak kurz :brecht:
Ciekawe porównanie i z kąd wie jak kurz smakuje? :omg:
Tak jak kolega yukon jestem jedyną osobą w rodzinie, która z dużym zachwytem spożywa baraninkę :brawo:
:popijawa:
Ale mi smaka narobiłeś... :-D
marcin121
Kapitan
Kapitan
Posty: 791
Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: marcin121 »

Z baraniny błonę się sciąga wtedy gorzka nie jest smakuje jak kurczak
Teraz o nią trudno jest
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10922
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon »

Ja polubilem w momencie gdzie bylismy 3 dni na Podkowiacie w biesach,caly czas mi smierdziala ta baranina z ogniska,wracamy w nocy do namiotu a tam nie ma namiotu ,ktos sobie zabral a w srodku wszystkie konserwy turystyczne byly :mur:
Rano już jadlem baranine z ogniska jakby to byl kawior :brecht:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
Grubszy1997
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 57
Rejestracja: 12 maja 2019, o 08:49
Województwo: Brak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 12 times

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Grubszy1997 »

Witam . A Tu takie ostatnio przysmaki wpadły pod dymek :-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author Grubszy1997 for the post (total 5):
yukonnarcopoloPilarzbakłażanPCV
Rating: 27.78%
BoloYoung
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 164
Rejestracja: 28 cze 2019, o 19:41
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: BoloYoung »

Aleś mi qrna smaka narobił... :sad:
Piszę po Polsku, nie ma więc wątpliwości, czy chodzi mi o "laske" czy "łaskę" ;-)
Awatar użytkownika
Igła
St. Chorąży Sztabowy
St. Chorąży Sztabowy
Posty: 410
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Brak

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Igła »

Brawo Grubszy, już chyba już mało gdzie jest zdaża się przedświąteczne świniobicie, ciężko znaleść nawet rzeźnika, wszyscy zapili się na śmierć :brecht:
boczek prosto z wędzarni - nie ma nic lepszego, do tego salcefiks i kiełbasa ze słoja, smażony móżdzek nie dla mięczaków :-D
Huzar
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 241
Rejestracja: 28 maja 2019, o 13:49
Województwo: Brak
Has thanked: 47 times
Been thanked: 62 times

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Huzar »

Mam nadzieję ze kolega się nie obrazi.
Słoikówka, dostalem przepis bo brak mi "normalnego" jedzenia
Mięso najlepiej łopatka, nie mielić, o wiele smaczniejsze jest krojone w kostkę około 2x2cm. Jak już pokroisz to ładujesz do miski, dodajesz przyprawy i mocno wyrabiasz.

Warto samemu kombinować z przyprawami, taka baza podstawowa to majeranek, czosnek, pieprz i sól, ale ze solą nie przesadzać bo później wychodzi za słone i to mocno się odczuwa - max 16gram/kg. (optymalnie jest 15gram/kg mięsa - sól najlepiej gruba morska, albo kłodawska nie jodowana), z przypraw pasuje jeszcze gorczyca i kolendra.

Ja na kg mięsa daje 15gram soli, płaską łyżeczkę pieprzu świeżo mielonego, taką łyżeczkę z kupką majeranku, i dwa średnie ząbki czosnku, do tego 100ml zimnej wody i 50ml whiskey, mieszam wszystko solidnie, woda i gorzała się wchłonie w mięso i zrobi się to wszystko takie kleiste, miskę przykrywam i tak zostawiam na dobę w lodówce.

Ładuję w słoje (ja daję takie proste słoiki 250-350 gram ( https://allegro.pl/oferta/sloik-sloiki- ... 7119796788 - przykładowo) , proste bo się lepiej wyjmuje mięsiwo, a takie małe bo otwierasz i masz na raz) tak do 4/5 pojemności i na górę daję po łyżce smalcu.
Po napełnieniu dobrze wycieram rant i mocno zakręcam.

Słoiki ustawiam da blasze do pieczenia i wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam grzanie bez termoobiegu na 120*C i piekę słoje, czas tyndalizacji mierzę od momentu aż w słoikach zacznie się "gotować" i tak:
-pierwszy dzień 1,5godziny, następnie wyłączam grzanie i zostawiam do następnego dnia.
-drugi dzień 1 godzina, wyłączam, zostawiam do następnego dnia.
-trzeci dzień 1 godzina, wyłączam, zostawiam do wystudzenia i zanoszę do spiżarni.
Acha jak wstawiam na blachę to tak żeby się nie stykały bo czasem mogą piznąć.

Po tyndalizacji takie słoje mogą stać ładnych kilka lat. Tyndalizować możesz też w garnku z wodą, praktycznie jakbyś pasteryzował ale x3, ja piekę bo w piekarniku się więcej mieści niż w garnku i z powodu wyższej temp. wydaje mi się, że jest pewniejsze.
These users thanked the author Huzar for the post (total 4):
baży G2JaskółkaGreen 66DEX
Rating: 22.22%
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
Huzar
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 241
Rejestracja: 28 maja 2019, o 13:49
Województwo: Brak

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Huzar »

20191218_141825-623x710.jpg
Stara receptura :-D boczek i kiełbasa z ogniska, wczorajszy obiad
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
Awatar użytkownika
baży G2
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 2380
Rejestracja: 22 paź 2012, o 12:15
Województwo: Mazowieckie
Imię: Krzysztof

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: baży G2 »

Nie no, obśliniłem się. :hmm: Ja tam kiedyś byłem :woohoo:
...Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
Huzar
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 241
Rejestracja: 28 maja 2019, o 13:49
Województwo: Brak

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Huzar »

A no byłeś i jeszcze będziesz, mam nadzieję :-D :popijawa:
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
Awatar użytkownika
PCV
Major
Major
Posty: 852
Rejestracja: 15 cze 2015, o 16:02
Województwo: Brak
Lokalizacja: PL

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: PCV »

Grubszy1997 pisze:
7 gru 2019, o 11:08
Witam . A Tu takie ostatnio przysmaki wpadły pod dymek :-D
Słoninkę chyba widzę, wędzona pod bimbo piekna sprawa :spoko:
Przeżyliśmy silnych i zwartych, przeżyjemy głupich i upartych.
marcin121
Kapitan
Kapitan
Posty: 791
Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: marcin121 »

Nigdy nie zapomnę jak z braciakiem wędzilismy. Jako umilacz był bimber wpadł do paleniska . Drewno olszynowe grabowe do tego na koniec galezi jałowca dla smaku i koloru dawalismy ale suszonego nie zerwanego od razu.
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Posty: 2581
Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 256 times
Been thanked: 307 times

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Jaskółka »

Może nie stary ale wypróbowany przepis na bułeczki :)
500g mąki
35g drożdży
6 łyżek oleju
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
300ml ciepłej wody
boczek w plastrach
Wymieszać, podzielić, rozwałkować każdą część, położyć plaster boczku, wystającą część ciasta pokroić i zwinąć.
Piec ok. 30` w temperaturze ok. 180-200 st. C.
Ponieważ nie miałam drożdży dodałam proszek do pieczenia, a zamiast boczku dodałam pokrojoną wzdłuż parówkę, a i tak palce lizać :spoko:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author Jaskółka for the post:
Huzar
Rating: 5.56%
nil admirari
Awatar użytkownika
Grubszy1997
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 57
Rejestracja: 12 maja 2019, o 08:49
Województwo: Brak

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Grubszy1997 »

PCV pisze:
18 gru 2019, o 17:48
Grubszy1997 pisze:
7 gru 2019, o 11:08
Witam . A Tu takie ostatnio przysmaki wpadły pod dymek :-D
Słoninkę chyba widzę, wędzona pod bimbo piekna sprawa :spoko:
Oczywiście że słoninka i do tego posypana ostrą i słodką papryką. Po prostu palce lizać. I wiadomo do bimba pasuje idealnie :piwko:
Huzar
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 241
Rejestracja: 28 maja 2019, o 13:49
Województwo: Brak
Has thanked: 47 times
Been thanked: 62 times

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Huzar »

Fajne bułeczki w teren :spoko: , też upierdziele takie tylko parówkę dam z serem :)
These users thanked the author Huzar for the post:
Jaskółka
Rating: 5.56%
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”