Stare receptury i przepisy
- rakieta
- Major
- Posty: 888
- Rejestracja: 27 wrz 2016, o 21:11
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: NL
Re: Stare receptury i przepisy
To witamy w klubie baranino-żerców
Moje dziecko twierdzi, że smakuje jak kurz
Ciekawe porównanie i z kąd wie jak kurz smakuje?
Tak jak kolega yukon jestem jedyną osobą w rodzinie, która z dużym zachwytem spożywa baraninkę
Ale mi smaka narobiłeś...
Moje dziecko twierdzi, że smakuje jak kurz
Ciekawe porównanie i z kąd wie jak kurz smakuje?
Tak jak kolega yukon jestem jedyną osobą w rodzinie, która z dużym zachwytem spożywa baraninkę
Ale mi smaka narobiłeś...
-
- Kapitan
- Posty: 791
- Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Z baraniny błonę się sciąga wtedy gorzka nie jest smakuje jak kurczak
Teraz o nią trudno jest
Teraz o nią trudno jest
- yukon
- Administrator
- Posty: 10922
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Ja polubilem w momencie gdzie bylismy 3 dni na Podkowiacie w biesach,caly czas mi smierdziala ta baranina z ogniska,wracamy w nocy do namiotu a tam nie ma namiotu ,ktos sobie zabral a w srodku wszystkie konserwy turystyczne byly
Rano już jadlem baranine z ogniska jakby to byl kawior
Rano już jadlem baranine z ogniska jakby to byl kawior
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- Grubszy1997
- ST-KAPRAL
- Posty: 57
- Rejestracja: 12 maja 2019, o 08:49
- Województwo: Brak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 12 times
Re: Stare receptury i przepisy
Witam . A Tu takie ostatnio przysmaki wpadły pod dymek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rating: 27.78%
-
- ST-SIERZANT
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 cze 2019, o 19:41
- Województwo: Świętokrzyskie
Re: Stare receptury i przepisy
Aleś mi qrna smaka narobił...
Piszę po Polsku, nie ma więc wątpliwości, czy chodzi mi o "laske" czy "łaskę"
- Igła
- St. Chorąży Sztabowy
- Posty: 410
- Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
- Województwo: Brak
Re: Stare receptury i przepisy
Brawo Grubszy, już chyba już mało gdzie jest zdaża się przedświąteczne świniobicie, ciężko znaleść nawet rzeźnika, wszyscy zapili się na śmierć
boczek prosto z wędzarni - nie ma nic lepszego, do tego salcefiks i kiełbasa ze słoja, smażony móżdzek nie dla mięczaków
boczek prosto z wędzarni - nie ma nic lepszego, do tego salcefiks i kiełbasa ze słoja, smażony móżdzek nie dla mięczaków
-
- MLODSZY CHORAZY
- Posty: 241
- Rejestracja: 28 maja 2019, o 13:49
- Województwo: Brak
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 62 times
Re: Stare receptury i przepisy
Mam nadzieję ze kolega się nie obrazi.
Słoikówka, dostalem przepis bo brak mi "normalnego" jedzenia
Mięso najlepiej łopatka, nie mielić, o wiele smaczniejsze jest krojone w kostkę około 2x2cm. Jak już pokroisz to ładujesz do miski, dodajesz przyprawy i mocno wyrabiasz.
Warto samemu kombinować z przyprawami, taka baza podstawowa to majeranek, czosnek, pieprz i sól, ale ze solą nie przesadzać bo później wychodzi za słone i to mocno się odczuwa - max 16gram/kg. (optymalnie jest 15gram/kg mięsa - sól najlepiej gruba morska, albo kłodawska nie jodowana), z przypraw pasuje jeszcze gorczyca i kolendra.
Ja na kg mięsa daje 15gram soli, płaską łyżeczkę pieprzu świeżo mielonego, taką łyżeczkę z kupką majeranku, i dwa średnie ząbki czosnku, do tego 100ml zimnej wody i 50ml whiskey, mieszam wszystko solidnie, woda i gorzała się wchłonie w mięso i zrobi się to wszystko takie kleiste, miskę przykrywam i tak zostawiam na dobę w lodówce.
Ładuję w słoje (ja daję takie proste słoiki 250-350 gram ( https://allegro.pl/oferta/sloik-sloiki- ... 7119796788 - przykładowo) , proste bo się lepiej wyjmuje mięsiwo, a takie małe bo otwierasz i masz na raz) tak do 4/5 pojemności i na górę daję po łyżce smalcu.
Po napełnieniu dobrze wycieram rant i mocno zakręcam.
Słoiki ustawiam da blasze do pieczenia i wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam grzanie bez termoobiegu na 120*C i piekę słoje, czas tyndalizacji mierzę od momentu aż w słoikach zacznie się "gotować" i tak:
-pierwszy dzień 1,5godziny, następnie wyłączam grzanie i zostawiam do następnego dnia.
-drugi dzień 1 godzina, wyłączam, zostawiam do następnego dnia.
-trzeci dzień 1 godzina, wyłączam, zostawiam do wystudzenia i zanoszę do spiżarni.
Acha jak wstawiam na blachę to tak żeby się nie stykały bo czasem mogą piznąć.
Po tyndalizacji takie słoje mogą stać ładnych kilka lat. Tyndalizować możesz też w garnku z wodą, praktycznie jakbyś pasteryzował ale x3, ja piekę bo w piekarniku się więcej mieści niż w garnku i z powodu wyższej temp. wydaje mi się, że jest pewniejsze.
Słoikówka, dostalem przepis bo brak mi "normalnego" jedzenia
Mięso najlepiej łopatka, nie mielić, o wiele smaczniejsze jest krojone w kostkę około 2x2cm. Jak już pokroisz to ładujesz do miski, dodajesz przyprawy i mocno wyrabiasz.
Warto samemu kombinować z przyprawami, taka baza podstawowa to majeranek, czosnek, pieprz i sól, ale ze solą nie przesadzać bo później wychodzi za słone i to mocno się odczuwa - max 16gram/kg. (optymalnie jest 15gram/kg mięsa - sól najlepiej gruba morska, albo kłodawska nie jodowana), z przypraw pasuje jeszcze gorczyca i kolendra.
Ja na kg mięsa daje 15gram soli, płaską łyżeczkę pieprzu świeżo mielonego, taką łyżeczkę z kupką majeranku, i dwa średnie ząbki czosnku, do tego 100ml zimnej wody i 50ml whiskey, mieszam wszystko solidnie, woda i gorzała się wchłonie w mięso i zrobi się to wszystko takie kleiste, miskę przykrywam i tak zostawiam na dobę w lodówce.
Ładuję w słoje (ja daję takie proste słoiki 250-350 gram ( https://allegro.pl/oferta/sloik-sloiki- ... 7119796788 - przykładowo) , proste bo się lepiej wyjmuje mięsiwo, a takie małe bo otwierasz i masz na raz) tak do 4/5 pojemności i na górę daję po łyżce smalcu.
Po napełnieniu dobrze wycieram rant i mocno zakręcam.
Słoiki ustawiam da blasze do pieczenia i wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam grzanie bez termoobiegu na 120*C i piekę słoje, czas tyndalizacji mierzę od momentu aż w słoikach zacznie się "gotować" i tak:
-pierwszy dzień 1,5godziny, następnie wyłączam grzanie i zostawiam do następnego dnia.
-drugi dzień 1 godzina, wyłączam, zostawiam do następnego dnia.
-trzeci dzień 1 godzina, wyłączam, zostawiam do wystudzenia i zanoszę do spiżarni.
Acha jak wstawiam na blachę to tak żeby się nie stykały bo czasem mogą piznąć.
Po tyndalizacji takie słoje mogą stać ładnych kilka lat. Tyndalizować możesz też w garnku z wodą, praktycznie jakbyś pasteryzował ale x3, ja piekę bo w piekarniku się więcej mieści niż w garnku i z powodu wyższej temp. wydaje mi się, że jest pewniejsze.
- Rating: 22.22%
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
-
- MLODSZY CHORAZY
- Posty: 241
- Rejestracja: 28 maja 2019, o 13:49
- Województwo: Brak
Re: Stare receptury i przepisy
Stara receptura boczek i kiełbasa z ogniska, wczorajszy obiad
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
- baży G2
- Zasłużony
- Posty: 2380
- Rejestracja: 22 paź 2012, o 12:15
- Województwo: Mazowieckie
- Imię: Krzysztof
Re: Stare receptury i przepisy
Nie no, obśliniłem się. Ja tam kiedyś byłem
...Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
-
- MLODSZY CHORAZY
- Posty: 241
- Rejestracja: 28 maja 2019, o 13:49
- Województwo: Brak
Re: Stare receptury i przepisy
A no byłeś i jeszcze będziesz, mam nadzieję
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
- PCV
- Major
- Posty: 852
- Rejestracja: 15 cze 2015, o 16:02
- Województwo: Brak
- Lokalizacja: PL
Re: Stare receptury i przepisy
Słoninkę chyba widzę, wędzona pod bimbo piekna sprawa
Przeżyliśmy silnych i zwartych, przeżyjemy głupich i upartych.
-
- Kapitan
- Posty: 791
- Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Nigdy nie zapomnę jak z braciakiem wędzilismy. Jako umilacz był bimber wpadł do paleniska . Drewno olszynowe grabowe do tego na koniec galezi jałowca dla smaku i koloru dawalismy ale suszonego nie zerwanego od razu.
- Jaskółka
- Moderator
- Posty: 2581
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
- Województwo: Pomorskie
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 307 times
Re: Stare receptury i przepisy
Może nie stary ale wypróbowany przepis na bułeczki
500g mąki
35g drożdży
6 łyżek oleju
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
300ml ciepłej wody
boczek w plastrach
Wymieszać, podzielić, rozwałkować każdą część, położyć plaster boczku, wystającą część ciasta pokroić i zwinąć.
Piec ok. 30` w temperaturze ok. 180-200 st. C.
Ponieważ nie miałam drożdży dodałam proszek do pieczenia, a zamiast boczku dodałam pokrojoną wzdłuż parówkę, a i tak palce lizać
500g mąki
35g drożdży
6 łyżek oleju
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
300ml ciepłej wody
boczek w plastrach
Wymieszać, podzielić, rozwałkować każdą część, położyć plaster boczku, wystającą część ciasta pokroić i zwinąć.
Piec ok. 30` w temperaturze ok. 180-200 st. C.
Ponieważ nie miałam drożdży dodałam proszek do pieczenia, a zamiast boczku dodałam pokrojoną wzdłuż parówkę, a i tak palce lizać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rating: 5.56%
nil admirari
- Grubszy1997
- ST-KAPRAL
- Posty: 57
- Rejestracja: 12 maja 2019, o 08:49
- Województwo: Brak
Re: Stare receptury i przepisy
Oczywiście że słoninka i do tego posypana ostrą i słodką papryką. Po prostu palce lizać. I wiadomo do bimba pasuje idealnie
-
- MLODSZY CHORAZY
- Posty: 241
- Rejestracja: 28 maja 2019, o 13:49
- Województwo: Brak
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 62 times
Re: Stare receptury i przepisy
Fajne bułeczki w teren , też upierdziele takie tylko parówkę dam z serem
- Rating: 5.56%
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!