Stare receptury i przepisy

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
viwaldi
Porucznik
Porucznik
Posty: 624
Rejestracja: 13 sie 2014, o 10:44
Województwo: Wybierz
Has thanked: 60 times
Been thanked: 123 times

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: viwaldi »

Moja modyfikacja przepisu na balkanskie cevapy

Mielone mieso, najlepiej wolowo-wieprzowe (robilem tez z dodatkiem indyka - wychodzi delikatniesze) + duzo przypraw: bazylia, curry, ostra papryka (ja dodaje dodatkowo chili) i czarny pieprz. Calosc wymieszac i najlepiej odstawic do lodowki zeby sie przegryzlo. Ale mozna smazyc od razu. Smazymy na oliwie!
Podaje sie na drobno pokrojonej cebuli. Ostatnio do cebuli dodaje drobno pokrojone zielone oliwki (dla mnie psuja idealnie). Dla zlagodzenia ostrosci, cebule polewam gestym naturalnym jogurtem i na to wykladam mieso. Dookola polewamy oliwa ze smazenia. Po przyprawach powinna miec zolto-pomaranczowy kolor. Jak jest jasny to przypraw bylo za malo ;)

Smacznego

A tu przepis w oryginale:
http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/re ... kDPur9Odpg
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C4%86evap%C4%8Di%C4%87i
Pamietac nalezy, ze to danie popularne na balkanach wiec w sumie przepisow jest tyle ilu kucharzy.

Obrazek
These users thanked the author viwaldi for the post:
yukon
Rating: 5.56%
Awatar użytkownika
Green 66
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 »

No i kombinuj człowieku czym tu podlewać świeżego grilowanego pstrąga :piwko:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tisio
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 2147
Rejestracja: 29 paź 2012, o 06:55
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Lublin

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: tisio »

Niektórzy to mają dar wk...urzania :brecht:
Bóg, Honor, Ojczyzna
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10900
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon »

Smakowicie to wyglada,a rybka z wlasnej hodowli? :spoko:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
Green 66
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz
Has thanked: 19 times
Been thanked: 52 times

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 »

yukon pisze:Smakowicie to wyglada,a rybka z wlasnej hodowli? :spoko:
Rybeńki sanowe :-D potokowce , tęczaki itd
Kolego Green, podałeś choć jeden przepis ? Zwracaj proszę uwagę na tytuły tematów. baży
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author Green 66 for the post (total 2):
yukonautsajderek
Rating: 11.11%
Awatar użytkownika
autsajderek
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 267
Rejestracja: 19 mar 2015, o 23:38
Województwo: Brak
Imię: Paweł
Lokalizacja: Polska pólnocno-wschodnia

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: autsajderek »

Piękne sztuki... zazdroszczę :)
Za górami, za lasami, za czterema burgerkingami, był sobie las, zielony las, w lesie tym miś, co w ekosystem wdepną po pas...
Awatar użytkownika
Green 66
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 »

Baży masz rację :sad: Poprawiam
Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Osuszyć. Z jednej cytryny wycisnąć sok. Ryby natrzeć sokiem z cytryny, przyprawą uniwersalną i pieprzem (również od środka).
Do środka włożyć po 2 dkg masła i 2 plastry cytryny, oraz część posiekanego kopru.
Spiąć wykałaczkami. Odstawić na godzinę do lodówki, żeby rybka przeszła smakiem.
Po tym czasie grillować po kilka minut z każdej strony.
Podawać z kawałkiem świeżej cytryny. :piwko:

I to jest to. Lubię ryby i przy najbliższym grilu wypróbuję Twój przepis :spoko: baży
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10900
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon »

Znacie to uczucie gdy zabierze sie wszystko oprocz zarcia i nagle po poludniu czlowiek z glodu je szczaw i liscie?tak wlasnie bylo do momentu jak namacalem w plecaku konserwe domowej roboty z dziczyzna od kolegi greena66,mozna smialo powiedziec ze uratowal mi zycie :Dto byla nasmaczniejsza konserwa jaka jadlem w zyciu :piwko:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10900
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon »

Lato na maxa,chyba cos tam grilujecie w domu czy na lesie?czy tylko "turystyczna" leci i browar? :-D
Kobieta pojechala z dziecmi na urodziny to sobie zrobilem stara recepture bieszczadzka yukona.
Wystarczy jakis ogien,kawalek blachy,3 zabki czosnku,jedna papryka,dwa ziemniaczki pokrojone w talarki,kawal steka wolowego,ogorki kiszone,browarek i mamy full proteinowo-weglowo-witaminowy zestaw wakacyjny :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10900
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon »

Duzy indyk,piekarnik,warzywa,kukurydza,przyprawy i mamy zestaw na swieto dzien Dziekczynienia :spoko:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10900
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: yukon »

Dzis na szybko,stara receptura wloczykija:
"Jak palisz stare deski na grillu to usmaz tez "stejka"" :-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
Green 66
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
Województwo: Wybierz
Has thanked: 19 times
Been thanked: 52 times

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: Green 66 »

Dziś brzana , jeżeli ktoś złowi polecam stary sprawdzony przepis ; rybę po oczyszczeniu solimy , pieprz plus sok z cytryny .Układamy na foli
aluminiowej obkładamy szatkowaną świeżą kapustą marchewką cebulą i co tam kto ma z zieleniny . Zawijamy szczelnie folię - pieczemy na grillu lub ognisku . Popychamy piwkiem :popijawa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author Green 66 for the post:
Dżulka
Rating: 5.56%
Awatar użytkownika
tisio
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 2147
Rejestracja: 29 paź 2012, o 06:55
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Lublin

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: tisio »

Może nie przepis, ale jak najbardziej stare.Może komuś się przyda :diabełek: http://galerie.platine.pl/baczewski-sza ... 52873.html
Bóg, Honor, Ojczyzna
Awatar użytkownika
tisio
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 2147
Rejestracja: 29 paź 2012, o 06:55
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Lublin

Re: Stare receptury i przepisy

Post autor: tisio »

Bóg, Honor, Ojczyzna
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Posty: 10900
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
Has thanked: 591 times
Been thanked: 643 times
Kontakt:

Re: Stare receptury i przepisy.

Post autor: yukon »

Strasznie stary przepis na baraninke:
Jak tylko zima minie,rozpalamy grilla drewnem,potem dodajemy wegiel drzewny najlepszej bieszczadzkiej jakosci,nastepnie kladziemy na to kawal baraniny,baranina ma to do siebie ze albo sie ja kocha albo nienawidzi,dlatego w moim domu tylko ja ja jem i musze ja robic na grillu za domem,bo ci co sie nie znaja,mowia ze smiedzi :hihi: :pokręcony:
Zadnych przypraw czy innych trickow tu nie trzeba,usmazyc i jesc,najlepiej z setka bimbra :popijawa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author yukon for the post:
rakieta
Rating: 5.56%
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”