wydajny koncentrat na rdzę

Oczyszczanie i konserwacja naszych znalezisk
Awatar użytkownika
przemq
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 347
Rejestracja: 1 lip 2014, o 16:10
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Świętokrzyska kraina cudów, czarów i czołgów.
Podziękował : 15
Podziękowań: 13

wydajny koncentrat na rdzę

Postautor: przemq » 16 lis 2016, o 11:22

Znacie może jakiś wydajny koncentrat do usuwania rudej? Do mniejszych fantów używam fosolu, zostawia taką dość ciekawą siwą warstwę, ale ogólnie jest ok. Problem mam z nieco większymi znajdkami. Kiedyś używałem środka fedox i muszę przyznać że sprawdził się super, ale jego cena trochę odstrasza.
https://www.youtube.com/watch?v=2uYgBBhaUr4&index=1&list=LLYAPZm5Y5ZIHTFeL65tKueQ
marcin121
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 249
Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
Województwo: Wybierz
Podziękował : 2
Podziękowań: 2

Re: wydajny koncentrat na rdzę

Postautor: marcin121 » 16 lis 2016, o 11:33

Kup litr elektrolitu litr wody destylowanej zmieszaj dodaj ok połowy paczki żelatyny ( inchibitor korozji )
mozna dodać troszkę ludwika Ja tak trawie z rdzy szklanki szrapnelowe
Proces trzeba cały czas mieć na oku
Awatar użytkownika
przemq
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 347
Rejestracja: 1 lip 2014, o 16:10
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Świętokrzyska kraina cudów, czarów i czołgów.
Podziękował : 15
Podziękowań: 13

Re: wydajny koncentrat na rdzę

Postautor: przemq » 16 lis 2016, o 12:10

marcin121 pisze:Kup litr elektrolitu litr wody destylowanej zmieszaj dodaj ok połowy paczki żelatyny ( inchibitor korozji )
mozna dodać troszkę ludwika Ja tak trawie z rdzy szklanki szrapnelowe
Proces trzeba cały czas mieć na oku



Ciekawe, ciekawe, tyle ża potrzebuje trochę więcej niż litr, niemiecką 120, litrem nie wyczyszczę. Zakładam że ów mikstury nie tykać gołymi rękami?
Trzeba później płukać pod bieżącą wodą?
https://www.youtube.com/watch?v=2uYgBBhaUr4&index=1&list=LLYAPZm5Y5ZIHTFeL65tKueQ
marcin121
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 249
Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
Województwo: Wybierz
Podziękował : 2
Podziękowań: 2

Re: wydajny koncentrat na rdzę

Postautor: marcin121 » 16 lis 2016, o 13:02

Nie dotykać rękami nie wdychać oparów
Trzeba płukać A kwas i wodę możesz kupić w bańkach 5 l
Nie jest to drogo w stosunku np do fosolu
Awatar użytkownika
Loslau
SPEC
SPEC
Posty: 586
Rejestracja: 13 lis 2012, o 16:21
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Rheinland-Pfalz
Podziękowań: 32
Kontaktowanie:

Re: wydajny koncentrat na rdzę

Postautor: Loslau » 16 lis 2016, o 19:51

przemq pisze:potrzebuje trochę więcej niż litr, niemiecką 120, litrem nie wyczyszczę.


A tego typu gabaryty to już nie prościej oddać do piaskowania? Poza tym zawsze pozostaje elektroliza - w przeszłości gdy miałem zbyt wiele czasu poddawałem elektrolizom nawet 150-tki.
"Denn wer keine Angst vorm Teufel hat, braucht auch keinen Gott"
marcin121
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 249
Rejestracja: 10 sie 2013, o 21:01
Województwo: Wybierz
Podziękował : 2
Podziękowań: 2

Re: wydajny koncentrat na rdzę

Postautor: marcin121 » 16 lis 2016, o 19:57

Autolizą można sobie pomóc najpierw z grubsza oczyści
Wymyć usunąć to co odpada
Dokładnie oczyśćić elektrolizą
Nie trzeba wtedy poświęcać czasu na elektrolizę
skróci się jej czas o połowę
Autolizy kontrolować nie trzeba
Awatar użytkownika
przemq
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 347
Rejestracja: 1 lip 2014, o 16:10
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Świętokrzyska kraina cudów, czarów i czołgów.
Podziękował : 15
Podziękowań: 13

Re: wydajny koncentrat na rdzę

Postautor: przemq » 16 lis 2016, o 20:26

Loslau pisze:
przemq pisze:potrzebuje trochę więcej niż litr, niemiecką 120, litrem nie wyczyszczę.


A tego typu gabaryty to już nie prościej oddać do piaskowania? Poza tym zawsze pozostaje elektroliza - w przeszłości gdy miałem zbyt wiele czasu poddawałem elektrolizom nawet 150-tki.



Takich rzeczy nie chce zbytnio ludziom pokazywać, bo nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Poza tym u mnie nie ma zbytnio ludzi z piaskarką, a jak już są to albo mniejszych gabarytów im się nie chce albo mają kabiny w których duży kaliber nie wejdzie. Do tego dochodzi cena.

Poza tym mi nie chodzi o grubą rdzę tylko o tą płytką i tą co siedzi w porach stali. Chce po prostu zahamować rudą i pozostawić czyściutką stal.
https://www.youtube.com/watch?v=2uYgBBhaUr4&index=1&list=LLYAPZm5Y5ZIHTFeL65tKueQ

Wróć do „Konserwacja i oczyszczanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość